Hlavní obsah

Louka u Hrutova kvete vzácnými orchidejemi

Právo, Jaroslav Šnajdr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mokřadní louka posetá záplavou modravých květů vzácných orchidejí – chráněných prstnatců májových – je v těchto dnech opět po roce k vidění v přírodní rezervaci Na Podlesí u Hrutova na Jihlavsku.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Louka pokrytá kobercem kvetoucích orchidejí není zájmem veřejnosti zatím výrazněji ohrožena.

Článek

Rozkvetlé orchideje podle ochránců přírody přijelo obdivovat už několik set lidí. Vzácné rostliny nápor zájmu zatím přečkaly bez úhony.

„Nevíme o tom, že by je někdo trhal, nebo ničil, alespoň ne ve větší míře. Setkali jsme se občas s tím, že je na louce nějaké vykopnuté místo, ale to může být i od prasat a rozhodně to pro orchideje neznamená žádné ohrožení. Přesadit rostlinu je stejně naprosto zbytečné, jinde se totiž neujme,“ upozorňuje Václav Křivan z Českého svazu ochránců přírody Kněžice.

Právě toto sdružení se o dvouhektarovou louku s desítkami dalších vzácných druhů rostlin už 27. rokem stará.

Pomáhá kraj i dobrovolníci

Mokřad se pravidelně ručně kosí po odkvetení orchidejí a odstraňují se náletové dřeviny. Ochráncům přírody z Kněžic, kteří se o louku starají díky finanční podpoře kraje Vysočina, s kosením v červenci pomáhají i dobrovolníci. „Kdyby se o louku vůbec nikdo nestaral, zarostla by a cenné rostliny by během několika let vymizely,“ upozornil Křivan.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Chráněný prstnatec májový

Ten letos se svými kolegy opět uspořádal tradiční poznávací exkurzi po rezervaci, při níž mohli zájemci v holínkách obdivovat z vysekaných povalových chodníků kvetoucí orchideje a další druhy rostlin s odborným výkladem a vyzkoušet si sami i ruční kosení.

Největší dostupná rezervace na Jihlavsku

Přírodní rezervace Na podlesí je svou velikostí a výskytem vzácných druhů rostlin největší na Jihlavsku a Třebíčsku. Na Vysočině není ale rozhodně jediná.

Přesadit rostlinu je stejně naprosto zbytečné, jinde se totiž neujme.
Václav Křivan, Český svaz ochránců přírody Kněžice

„Větší lokality s výskytem orchidejí jsou pak ve Žďárských vrších, ale jsou hůře dostupné a ví o nich většinou pouze zasvěcení,“ dodává ekolog Václav Křivan.

Na rozdíl od nich je rozkvetlá orchidejová louka hýřící barvami v údolí mezi Kněžicemi-Brodci a Opatovem vidět od nedaleké silnice už zdálky.

Kněžičtí ochránci přírody se kromě ní starají dohromady o zhruba 40 hektarů přírodně cenných území. Mokřadů se pravidelně sečou asi čtyři hektary, kromě rezervace Na Podlesí ještě Urbánkův palouk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám