Hlavní obsah

Studenti zkoumali na jihu Čech klíšťata

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klíšťata nejen v laboratorních podmínkách, ale i v přírodě, zkoumali mladí doktorandští studenti a výzkumníci z devíti zemí světa v uplynulém týdnu na jihu Čech.

Článek

Přijeli sem v rámci Evropské jarní školy o klíšťatech a jimi přenášených nemocech, která se uskutečnila na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity a Parazitologickém ústavu Akademie věd v Českých Budějovicích.

Přednášky odborníků i praxe

„Nabitý program byl složen jednak z přednášek pozvaných odborníků zdejších i zahraničních a workshopů zaměřených na praktické úlohy řešené v laboratořích. Zúčastnili se ho doktorandi a mladí vědečtí pracovníci z univerzit a výzkumných pracovišť z různých zemí světa – Německa, Rumunska, Číny, USA, Mexika, Izraele, Belgie, Polska a Slovenska,“ řekl Právu profesor Přírodovědecké fakulty a Parazitologického ústavu Libor Grubhoffer, přední odborník na klíšťata.

Rekord 40 klíšťat za hodinu

Čtrnáctka studentů prošla přednáškami a velmi zajímavou zkušeností pro ně byla práce v terénu. Klíšťata sbírali u Zavadilky nedaleko Českých Budějovic. Bylo po dešti, a i tak těchto parazitů sebrali velké množství.

„Vzdělávací program jsme uzpůsobili tak, aby byl zajímavý, postihl základy a zasáhl i do pokročilých znalostí. V odpoledních hodinách jsme navázali praktickými cvičeními. Ve středu jsme potom byli v terénu. Klíšťata studenti sbírali velmi úspěšně. Byla vypsaná soutěž a jedna z děvčat nasbírala asi 40 za necelou hodinu,“ podotkl Grubhoffer.

Spolupráce sedmi evropských laboratoří

Studenti si poté klíšťata zpracovali v laboratoři a stanovili v nich mj. přítomnost viru klíšťové encefalitidy a spirochet lymské boreliózy. „Celá řada vzorků byla pozitivní,“ doplnil profesor.

Českobudějovická škola o klíšťatech byla prvním mezinárodním setkáním odborníků v rámci tříletého evropského projektu sedmi evropských laboratoří zařazeného do programu Marie Curie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám