Hlavní obsah

Zlínská univerzita má svou mateřskou školku

Právo, Aleš Fuksa

Soukromou mateřskou školku a dětský koutek pro batolata otevře pro své zaměstnance a studenty začátkem června Univerzita Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně. Informovala o tom děkanka Fakulty humanitních studií Anežka Lengálová. Univerzita školku otevírá z důvodu nedostatku míst v mateřských školách ve zlínském regionu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Nové prostory univerzitní mateřské školy začnou dětem sloužit od 1. června. Michaela Šojdrová přivezla dětem dárek.

Článek

Mateřská škola pojmenovaná Qočna je určena pro 24 dětí. Zaměstnanci školy a studentky si podali celkem čtyřicet přihlášek na umístění svého dítěte do univerzitního zařízení.

Pomoc mladým kantorkám i studentkám

„Snažíme se pomoci svým zaměstnancům a studentům sladit rodinný život s prací či studiem. O nutnosti otevřít podobnou instituci na univerzitě se mluvilo už přes pět let. Hlavně mladé maminky, které zde učí a zůstávají dlouho na mateřské, ztrácejí kontakt se školou a je pro ně těžké dostat se zpátky do ,kariéry‘,“ vysvětlila děkanka.

Do hlídacího koutku Koala mohou dát maminky své ratolesti od jejich půl roku, maximální kapacita je deset dětí. V prostorách nechybí spousta hraček ani přebalovací pulty.

„Rodič si odučí dvě nebo čtyři hodiny a zase se pro dítě vrátí. Nejsou to ale jesle, nejedná se o pravidelnou docházku,“ řekla děkanka, jejíž fakulta si zařízení vzala pod svá ochranná křídla.

Část bývalého baťovského internátu

Školka a dětský kout vznikly přestavbou části přízemí bývalého baťovského internátu. Univerzita tam upravila dvě třídy mateřské školy, jejichž provozní doba bude od sedmi do sedmnácti hodin. Využije však jen jednu z nich. Další by mohla sloužit městu coby detašované pracoviště některé ze stávajících městských mateřských škol.

Snažíme se pomoci svým zaměstnancům a studentům sladit rodinný život s prací či studiem.
Anežka Lengálová, děkanka Fakulty humanitních studií UTB

Dosud podle děkanky Anežky Lengálové i předsedkyně správní rady UTB Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) podobná mateřská školka v rámci republiky funguje pouze na dvou univerzitách.

„Například olomoucká univerzita nad podobným zařízením rovněž uvažuje. Zatím je ve fázi zřizovací listiny a výběru vhodných prostor,“ poznamenala Šojdrová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám