Hlavní obsah

Satelity našly v Egyptě 17 dosud neobjevených pyramid

Vesmírné satelity odhalily v Egyptě s použitím infračervených paprsků pod zemí 17 dosud neobjevených pyramid, přes tisíc hrobek a 3000 starodávných usedlostí. S odkazem na egyptoložku Sarah Parcakovou z Alabamské univerzity o tom informovala stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Naleziště v Sakkaře považují egyptské úřady za jedno z nejdůležitějších v zemi. Ilustrační foto

Článek

První vykopávky potvrdily závěry vypracované na základě snímků pořízených z vesmíru, mimo jiné byly odkryty části dvou z pyramid.

Parcaková je nadšena, kolik toho se svým týmem objevila. „Na tomto výzkumu jsme pracovali velmi intenzivně déle než rok. Viděla jsem data podle toho, jak se objevovala, ale uvědomění se dostavilo, až když jsem se na všechno, co jsme našli, podívala s odstupem. Nemohla jsem uvěřit, že jsme po celém Egyptě lokalizovali tolik nalezišť. Odkrýt pyramidu je snem každého egyptologa,“ řekla.

Její tým vycházel ze snímků pořízených satelity 700 kilometrů nad Zemí, jejichž kamery jsou schopny zaměřit předmět o průměru méně než metr na zemském povrchu. Infračervené paprsky pomohly s určením různým materiálů pod povrchem.

Staří Egypťané stavěli budovy z cihel, které jsou hutnější než okolní půda, takže na záběrech je možné tvary domů, chrámů a hrobek rozlišit.

Je to jen začátek, tvrdí vědkyně

Egyptské úřady se nejprve k zjištěním výzkumníků stavěly váhavě. Když jim však řekli, že v Sakkaře by mohly být odkryty dvě pyramidy, byly provedeny průzkumné vykopávky, jež tvrzení potvrdily. Úřady nyní naleziště označují za jedno z nejdůležitějších v zemi.

Parcaková věří v mnohem více dalších objevů: „Toto jsou jen naleziště hned pod povrchem. Jsou tisíce dalších, které Nil zakryl naplaveninami. Tohle je teprve začátek“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám