Hlavní obsah

Věda zábavně, přístupně a názorně

Novinky, Karel Kvapil

Akcemi „Věda Open Air“ pokračuje v červnu projekt Discovery Weeks ve Středočeském kraji.

Článek

„Zejména studentům základních a středních škol, ale v případě Chemického jarmarku a Vědy v ulicích i kolemjdoucím, chceme představit přírodní a technické vědní obory zábavnou a atraktivní formou. Proto jsme ke spolupráci přizvali například Národní technické muzeum, Technickou univerzitu Liberec, Vysokou školu chemicko technologickou či třeba Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy,“ popisuje akci její regionální manažer Václav Marek.

Mohou si změřit sílu zemětřesení

Akce Poznej naši zemi se věnuje historii naší planety. Studenti tak mohou 1. a 2. června navštívit pracoviště Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR v Praze na Spořilově, kde jim RNDr. Aleš Špičák představí, kde a jak na Zemi vznikají horniny a co se při tom děje.

Po atraktivní přednášce navštíví Geopark, kde za odborného výkladu uvidí široké spektrum hlavních horninových typů, ilustrujících vliv procesů probíhajících v kůře naší planety na jejich výslednou podobu.

Na závěr pak studenti navštíví geofyzikální laboratoř, kde jim odborníci předvedou různé geofyzikální interaktivní pokusy, ukázky měření zemětřesení, modely geologických procesů, včetně simulací sopečného výbuchu.

Studenti si budou moci sami vyzkoušet např. měření otřesů půdy na měřících přístrojích a řadu dalších experimentů.

Změní vodu ve víno

Chemický jarmark v Příbrami se bude 6. června koncentrovat především na vše, co souvisí s chemií. Pro chytré hlavičky připravila Masarykova střední škola chemická stan s rébusy, které se týkají chemie a chemických prvků, sloučenin nebo třeba fyzikálních veličin.

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy se zaměří na kouzelnické pokusy – vizuálně a někdy i akusticky atraktivní chemické reakce, měnit se například bude měď ve zlato, voda ve víno, měnit barvy jako chameleón či tavit kovy v ruce. Některé z pokusů si budou moci zájemci vyzkoušet i sami.

Na rozdíl od kouzelníků se však o principu zdánlivě kouzelných pokusů se zájemci odborníci rádi podělí.

V dalším výstavním stanu pak odborníci představí zajímavé téma jak hořet a nezapálit se, kdy budou hořet různé předměty, které ale neshoří. Zapalovat se bude kde co a tím i ukazovat, co vše je kolem nás hořlavé a za jakých podmínek.

Jak získat elektřinu z ovoce

Na své si přijdou i návštěvníci stanů Vysoké školy chemicko technologické. V prvním stanu s názvem Chemie je cool! mohou zvědavci zjistit, jak chutná chemie nebo jak se získává elektřina z ovoce. Svět bez polymerů je nejen ukázkou výroby pěnového polystyrenu, ale hlavně představením základních plastů, s nimiž se setkáváme každý den.

Samostatný stan bude také věnován kvalitě potravin, kterou můžeme zjistit i vlastními smysly. Dále odborníci představí testování kvality medu, jak rozpoznat falešný pepř, kvalitní čokoládu nebo pravou šunku.

Seznámení se Seznamem

V rámci Hlavičkiády se pak mohou studenti seznámit s největším českým portálem Seznam.cz. Připravena je pro ně totiž exkurze přímo do sídla společnosti v Praze na Smíchově, a to 8. června. Vyslechnou si zde přednášku o vzniku a vývoji tohoto portálu, setkají se také s vývojáři a dalšími odborníky, kteří zde působí.

Akce Věda Open Air jsou realizovány v rámci Individuálního projektu národního Podpora technických a přírodovědných oborů (IPN PTPO), jehož realizátorem je MŠMT, kde společnost Česká hlava je jejím regionálním koordinátorem v kraji Praha, ve Středočeském a v Libereckém kraji.

Více informací o Discovery Weeks najdete na www.ceskahlava.cz nebo na stránkách MŠMT ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám