Hlavní obsah

Spor MŠMT s radou pro vědu se odkládá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konec května odložila vláda řešení sporu mezi ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a Radou pro výzkum, vývoj a inovace o rozdělení státní dotace na institucionální výdaje výzkumných pracovišť v roce 2012.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda AV Jiří Drahoš (vlevo) se svým předchůdcem Václavem Pačesem.

Článek

Ministerstvo chce ostatní resorty a Akademii věd krátit o 363 miliónů korun a tyto peníze použít ve prospěch výzkumu na vysokých školách.

Vláda měla o věci rozhodnout v rámci návrhu výdajů státního rozpočtu České republiky na vědu v roce 2012, který měla ve středu 18. května na programu jednání. Podle informací tiskového odboru ale ministři tento bod odložili na 31. květen.

Akademie věd má přijít o čtvrt miliardy

Ministerstvo navrhuje nejvíce krátit dotaci na institucionální výdaje Akademii věd, a to o 251 miliónů korun. Ministerstvo zemědělství by přišlo o 64 miliónů, zdravotnictví o 25 miliónů, průmyslu a obchodu o devět miliónů, kultury a obrany shodně o pět miliónů a ministerstvo vnitra o tři milióny korun. Celkové výdaje by se nezměnily a zůstaly na 25,9 miliardy korun.

Předsednictvo České konference rektorů tvrdí, že dosavadní způsob výpočtu institucionální podpory na rozvoj výzkumných organizací vysoké školy znevýhodňuje. Ministerstvo školství se s jeho stanoviskem ztotožnilo a navrhlo vlastní variantu rozdělení dotace.

Předseda Akademie zásadně nesouhlasí

Předseda Akademie věd Jiří Drahoš považuje návrh rady naopak za vyvážený a korektní, přestože pro ni znamená od roku 2008 do roku 2012 pokles institucionálních výdajů o 404 miliónů korun. S návrhem ministerstva školství naopak "zásadně nesouhlasí".

Návrh ministerstva školství podle rady zásadním způsobem mění podmínky podpory výzkumných organizací v polovině přechodného období 2010 až 2013, kdy současně probíhá financování výzkumných organizací na postupně končící výzkumné záměry a na rozvoj výzkumných organizací podle přechodných zákonných ustanovení.

Návrh také počítá se zvýšením institucionálních dotací pouze části vysokých škol a výrazně snižuje podporu všech ostatních výzkumných organizací.

Neustálé změny kritizoval i mezinárodní audit

Vládní rada rovněž argumentuje, že návrh je v rozporu se závazkem vlády nesnižovat dotace ústavům akademie, jež nyní navíc prošly mezinárodním hodnocením, i s doporučením mezinárodního auditu výzkumu, vývoje a inovací v České republice, které jako jeden z hlavních nedostatků současného systému podpory výzkumných organizací uvádí právě jeho neustálé každoroční změny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám