Hlavní obsah

Mravenci z celého světa v makrofotografii

Novinky, coe

Mravenci jsou miniaturní tvorové, kteří jsou většími živočichy často přehlíženi. Jejich význam v přírodě a pozoruhodný sociální život je však ve středu pozornosti mnoha vědců. Biologové z kalifornské akademie například vytvořili databázi, v níž hodlají detailně nafotit a zdokumentovat všech zhruba 12 tisíc známých druhů. Informace o databázi zveřejnil Daily Mail.

Článek

V současnosti se v internetové databázi Antweb.org nacházejí fotografie asi 5000 druhů mravenců z celého světa s popisky a další stále přibývají. Šéf projektu Antweb Brian Fisher plánuje také návštěvy různých světových muzeí, jejichž sbírky disponují rozsáhlými expozicemi odchycených mravenců.

„Na začátku tohoto projektu byl jediný vzorek sedící v šuplíku v muzeu,“ popsal vývoj své ideje Fisher. Podle něj může jeho web posloužit biologům ke studiu hmyzu. „Bude pro ně snazší rozlišit, zda našli nový druh, když budou mít přístup ke všem známým skupinám,“ řekl Fisher BBC.

„Zatím jsme objevili kolem 15 procent všech druhů na světě, ale lidé se více zajímají o život na Marsu než o odhalení zbylých 85 procent. Myslím, že je to částečně kvůli tomu, že nejsou tento mimořádný svět schopni vidět,“ uvedl Fisher.

Na webu lze nalézt rovněž informace o mravencích žijících na území České republiky, a to díky myrmekologům (tedy vědcům zabývajícím se těmito šestinohými živočichy) Kláře a Pavlovi Bezděčkovým. Podle nich je mravenčí populace na českém území zmapována poměrně dobře. S výzkumem se začalo mezi lety 1920-1940 a celkově je nyní v Česku známo asi 110 druhů mravenců.

O životě mravenců se toho tolik ví zejména proto, že je jich velmi mnoho. S populací čítající 10 kvadriliónů jsou to nejúspěšnější kolonizátoři. Mravenci obývají všechny světadíly kromě Antarktidy, někteří se vyskytují na jediném kopci v Peru, zatímco jiné lze najít od Švédska po Nový Zéland.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám