Hlavní obsah

V Průhonickém parku po roce rozkvetla exotická kuriozita

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci exotických rostlin mohou v těchto dnech obdivovat skutečný unikát – v Průhonickém parku vykvetla davidie listenová Vilmorinova (Davidia involucrata var. vilmoriniana), strom původně z centrální Číny.

Článek

Zdaleka viditelné bílé „květy“ jsou ve skutečnosti listeny (přeměněné listy), známé z populární vánoční hvězdy.

"Holubí" strom

Až třicet centimetrů velké protistojné listeny chvějící se ve větru připomínají na první pohled ptačí křídla, proto se stromu anglicky také říká holubí – ale také kapesníkový.

Své jméno davidie dostala na počest francouzského biologa a misionáře Armanda Davida, který pro západní svět objevil mimo tento strom i další asijské rostliny a živočichy, mezi nimi i pandu velkou.

Jedná se o vzácnost

Davidie listenová je náročná na chráněná, teplá stanoviště a v našich zeměpisných šířkách se s ní lze setkat jen velmi vzácně. V Průhonickém parku byla vysazena již roku 1910 (prvointrodukce – první výsadba na celém území dnešní České republiky).

Davidií roste v Průhonickém parku několik, ta největší a nejnápadnější hned pár metrů od vchodu na velkém nádvoří Průhonického zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám