Hlavní obsah

Malé černé díry prolétávají Zemí a nic nepohlcují, tvrdí fyzici

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černé díry jsou povětšinou spojeny s představou ohromného nevypočitatelného úkazu ve vesmíru, temného víru, který pohlcuje vše ve svém dosahu. Černé díry však podle nové vědecké teorie existují i v miniaturních velikostech a neustále procházejí modrou planetou, aniž by je kdo zaznamenal. Nic nepohlcují, jen drží částice hmoty pohromadě.

Foto: Profimedia.cz

Krabí mlhovina

Článek

V hlubokém vesmíru vznikají černé díry zhroucením obřích hvězd a pak nenasytně pohlcují hmotu i světlo. Miniaturní hvězdy naopak částice hmoty nepohlcují, ale podle nové teorie, o které informuje server MailOnline je drží pohromadě na orbitech kolem sebe.

Tvrdí to alespoň dvojice vědců, Aaron P. VanDevender a J. Pace VanDevender, orbitální efekt přirovnávají k silám, které drží elektrony kolem jádra, místo, aby se do něj zhroutily a byly jím pohlceny.

Miniaturní černé díry jsou podle VanDevenderse gravitačním ekvivalentem atomu. Ve svém teoretickém konceptu tvrdí, že Zemí projdou každoročně milióny kilogramů malých černých děr ve formě temné hmoty. Výsledkem těchto střetů miniaturních černých děr s modrou planetou je podle něj, to, že černá díra je vyvlečena z částicového obalu a černá díra pokračuje dál. Jediným následkem je mírná radiace.

Tuto teorii však bude těžké ověřit, protože sami autoři upozorňují, že není jak miniaturní černou díru - její průlet - zaznamenat a potvrdit. „Bude to komplikované, ale ne nemožné,“ slibuje VanDavender.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám