Hlavní obsah

Šišatá planetka na okraji sluneční soustavy se zahřívá radioaktivitou

Novinky, pst

Trpasličí planeta Haumea má nejen tvar šišatého míče na rugby, ale je též silně radioaktivní. Podivné těleso, které obíhá Slunce až za Neptunem, tak znovu přilákalo pozornost astronomů.

Článek

Astronomové si všimli, že "šišoid" dlouhý asi 2000 km pokrytý ledem, je zahříván radioaktivními horninami ve svém nitru. Zjistili to, když na útvar popsaný přesněji až před šesti lety zaměřili obří teleskop, který Evropská kosmická agentura (ESA) postavila na jihu Chile.

Planetka Haumea (nazvaná podle havajské bohyně zrození) je stejně jako její největší měsíc Hi'aka pokrytá ledem. K překvapení astronomů má však na rozdíl od jiných objektů na okraji sluneční soustavy zmrzlá voda krystalickou strukturu a není hladká jako sklo. To dokazuje, že na plutoidu existuje zdroj tepla.

Podle spoluautora nové studie Benoita Carryho z ESA pochází toto teplo z přítomnosti radioaktivních prvků uranu-238, thoria-232 a draslíku-40 v horninách jádra planety i měsíce.

Astronomy také zaujala velká rudá skvrna na jedné straně plutoidu. Ovšem dodávají, že skvrnu mohou tvořit i radiaci vystavené minerály nebo dokonce organické látky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám