Hlavní obsah

Čeští studenti excelovali na největší světové soutěži pro mladé vědce Intel ISEF

Novinky, Karel Kvapil

Na slavnostním vyhlášení výsledků největší celosvětové soutěže v oboru vědy a techniky určené pro studenty středních škol – Intel ISEF v kalifornském Los Angeles se čtyři čeští studenti reprezentující dva individuální a jeden týmový projekt dostali na stupně vítězů.

Článek

V tvrdé konkurenci 1537 nejlepších středoškolských studentů z 65 zemí světa bylo do soutěže vybráno celkem šest projektů od sedmi studentů z ČR.

Druhé místo v počítačové vědě

Nejprestižnější ocenění převzal student Filip Naiser z Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli, který se umístil na druhém místě v kategorii počítačová věda. Jeho práce nazvaná Eye-Controlled Cursor (Okem ovládaný kurzor) se pohybuje v oblasti aplikovaného softwaru a umožňuje ovládání počítače bez klávesnice a myši.

„Obrovskou výhodou tohoto softwaru je, že k němu člověk nepotřebuje žádný složitý hardware. Stačí mu pouze klasická počítačová webkamera vhodně upevněná k hlavě, tedy například připevněná na kšiltovku. Uživatel pohybem očí ovládá kurzor myši,“ popisuje svůj projekt Filip Naiser, který na něm stále pracuje, snaží se komunikovat s postiženými a vyvíjet jej společně s nimi.

Hlavním přínosem projektu Eye-Controlled Cursor je podle autora to, že poskytuje velice levné řešení pro alternativní bezkontaktní ovládání počítače. S cenou je spojená prémie 1500 amerických dolarů.

Třetí místo v inženýrství

O kvalitách svého týmového projektu přesvědčili porotu Marek Kovář a Tomáš Peták z Gymnázia Karla Sladkovského v Praze. Studenti získali třetí místo v kategorii inženýrství: materiály a bioinženýrství a navíc získali zvláštní cenu Společnosti pro experimentální mechaniku. Za obě ocenění jim přísluší prémie 1250 amerických dolarů.

„V našem projektu se zabýváme studiem ocelí vhodných pro tlakovodní reaktorové nádoby, ve kterých probíhá řízená řetězová štěpná reakce. Zaměřili jsme se především na mechanické vlastnosti a stanovování životnosti reaktorové nádoby zhotovené z námi zkoumaných materiálů. Hlavním přínosem je sepsání práce, ve které se zabýváme mnohými experimenty popisujícími vlastnosti ocelí a změny jejich vlastností vlivem působení vnějšího okolí,“ přibližují svůj projekt spoluautoři, kteří svou studií přispěli k problematice bezpečnosti a ekonomičnosti provozu jaderných zařízení v oblasti výroby elektrické energie.

Zvláštní cena v analytické chemii

Erika Gedeonová ze Sportovního gymnázia Kladno se svou prací Nové způsoby v diagnostice nemoci Asthma Bronchiale získala zvláštní cenu - druhé místo v kategorii analytické chemie od Americké společnosti pro klinickou chemii.

„Moje práce se zabývala vývojem metody pro neinvazivní diagnostiku bronchiálního astmatu. Tato metoda je založena na monitorování určitých specifických látek, které se při astmatu vyskytují ve zvýšené koncentraci,“ shrnuje podstatu svého projektu Erika Gedeonová.

Výzkum je užitečný tím, že pomáhá najít způsob, jak vyrobit specifické diagnostické pásky, které by byly laicky použitelné a dokázaly s využitím vydechovaného vzduchu zachytit počáteční stadium této nemoci.

Největší přínos svého projektu spatřuje sama autorka v možnosti nahradit současná invazivní vyšetření, která provázejí diagnostiku bronchiálního astmatu, novou, neinvazivní metodou.

Úspěch studentů i učitelů

Celkem čtyři ocenění ve světovém finále již 62. ročníku soutěže, která je považována za vědeckou olympiádu středoškolské mládeže, jsou velkým úspěchem nejen samotných studentů, ale také jejich učitelů, školitelů a škol. Soutěžící zvítězili ve státních soutěžích SOČ (Středoškolská odborná činnost) a Amavet.

Při světovém finále Intel ISEF od pondělí 9. května účastníci několik dní sdíleli své nápady, prezentovali originální výzkumné projekty a soutěžili o zhruba 80 miliónů korun ve stipendiích a dalších cenách. Jejich projekty a prezentace hodnotila mezinárodní porota, v níž zasedlo bezmála 1200 vědeckých špiček, včetně několika nositelů Nobelových cen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám