Hlavní obsah

Ostravská škola nabízí celosvětově uznávanou maturitu

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Po Praze prvním městem v celém Česku, kde mohou studenti skládat celosvětově uznávanou maturitu, je Ostrava. Po pětiletém úsilí totiž počátkem května obdržela ostravská soukromá mezinárodní škola 1st International School of Ostrava (ISO) akreditaci International Baccalaureate Diploma Programme (IB DP), která ji opravňuje poskytovat dvouletý program světově uznávané maturitní zkoušky.

Článek

„Jsem přesvědčen, že je to pro Ostravu ta nejlepší zpráva. V tuto chvíli jsme první a jedinou mimopražskou školou v republice, která takový program žákům gymnázií nabízí,“ prohlásil ředitel ISO Jan Petrus s tím, že získání akreditace bylo pro školu velmi administrativně, technicky i časově náročné.

„V zemi je pouze šest škol, které nabízejí mezinárodní maturitu, a všechny jsou na území Prahy,“ podotkl Petrus s tím, že jeden rok dvouletého programu stojí 80 tisíc korun.

Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) dodal, že pro město je to obrovský krok dopředu. „Zatím museli cizinci pracující na Ostravsku dát své děti studovat do Prahy, Krakova, Vídně či Bratislavy, kde jsou školy dělající mezinárodní maturitu. Takže pracovali tady a jejich rodina bydlela tam, kde děti chodí do školy. To se teď změní,“ míní primátor.

Například šestnáctiletá studentka sexty tohoto gymnázia ISO Alexandra Františová je velmi ráda, že tuto šanci v Ostravě dostala. „Mezinárodní maturita IB DP všem studentům otevírá dveře na prestižní univerzity po celém světě. Ať už na Sorboně, Cambridgi, Oxfordu či Harvardu. Sama jsem rozhodnutá dále studovat ekonomii, mezinárodní vztahy či diplomacii v zahraničí,“ svěřila se dívka, která na ISO prošla dvěma přípravnými ročníky a od září bude právě jednou z 16 studentů, kteří zde začnou jako první studovat nově akreditovaný program mezinárodní maturity.

Hodnocení proběhne ve Walesu

Tu budou poprvé v Ostravě tito studenti skládat ze šesti předmětů v červnu 2013. Maturovat budou z matematiky, mateřského a dvou cizích jazyků, přírodovědných a humanitních předmětů. Všechny maturitní práce se hodnotí ve welšském Cardiffu. Na univerzitách pak mohou studovat nejen v zahraničí, ale také v Česku, kde mezinárodní maturitu mnohé vysoké školy také uznávají. Také Ostravská univerzita a Vysoká škola báňská v Ostravě.

Program mezinárodní maturity byl založen v roce 1968 na půdě mezinárodní školy v Ženevě a od té doby si drží obrovskou prestiž. Absolventi jsou poptávání všemi významnými světovými univerzitami. V Německu je registrováno 48 škol, v Polsku 31, Rakousku 6 a na Slovensku jsou tři. V programu je téměř jeden milión studentů z 3147 škol ze 140 zemí světa. Mezinárodní škola 1st International School of Ostrava vznikla v roce 2005. Tvoří ji bilingvní gymnázium a zahraniční základní škola. Navštěvuje ji celkem 260 žáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám