Hlavní obsah

Přivstaňte si. Obloha nabízí nebeskou show

Právo, Alexandr Petrželka

Nevšední podívanou nabízí v těchto dnech noční obloha. Pouhým okem lze spatřit pět planet. Kdo si přivstane, má krátce před východem Slunce šanci uvidět nízko nad obzorem šest těles naší sluneční soustavy. Meteorologové slibují jasno, takže nebeské divadlo může být zajímavé.

Foto: ti, Právo

Obloha v neděli 8. května 2011 před rozedněním

Článek

Bude viditelné ještě nejméně celý květen, ale pozorování nyní zvlášť přeje Měsíc, jehož slabý srpek ještě neoslňuje další objekty na obloze.

Od sobotního večera nad jihovýchodem v souhvězdí Panny svítí Saturn. Na další čtyři planety si musíme počkat do rána – těsně před východem Slunce se nízko nad obzorem objeví načervenalý Mars, pár stupňů vpravo a výš mnohem jasnější Jupiter. Ještě dál vpravo je druhá dvojice: nejjasnější „hvězda“ Venuše a pod ní slabší tečka Merkuru.

V následujících dnech se obě dvojice budou přibližovat, až se koncem měsíce seřadí v pořadí Jupiter (vysoko nad obzorem), Mars, Venuše a Merkur už nízko nad vycházejícím Sluncem.

Všech pět planet – Merkur, Venuši, Mars, Saturn a Jupiter – lze pozorovat pouhým okem, najít Uran a Neptun už bez dalekohledu nejde. Obě vzdálené obří planety jsou „maskované“ mezi hvězdami nad severním obzorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám