Hlavní obsah

Studenti z České republiky jedou na největší světovou soutěž pro mladé vědce

Novinky, Karel Kvapil

V neděli 8. května bude v kalifornském Los Angeles oficiálně zahájena největší celosvětová soutěž v oboru vědy a techniky určená pro studenty středních škol – Intel ISEF. Zúčastní se jí patnáct set nejlepších studentů středních škol z šedesáti pěti zemí, mezi nimi i sedm mladých vědců z České republiky.

Článek

Soutěžní projekty bude hodnotit mezinárodní porota za účasti 1200 špičkových vědců, včetně několika nositelů Nobelových cen. Motivaci představují ceny v celkové hodnotě přesahující v přepočtu 80 miliónů korun, ale zejména otevřené dveře pro studium na nejlepších univerzitách, jež s sebou případný úspěch na středoškolské „vědecké olympiádě“ automaticky nese.

Šest projektů od sedmi autorů

Českou republiku bude na nejprestižnější vědecké soutěži reprezentovat šest projektů od sedmi autorů, kteří zvítězili ve státních soutěžích SOČ (Středoškolská odborná činnost) a Amavet. Na vítěze soutěže čeká při slavnostním vyhlášení výsledků v pátek 13. 5. Cena Gordona Moorea, která je dotována 75 tisíci dolary. Dva další finalisté obdrží Cenu společnosti Intel pro mladé vědce ve výši 50 tisíc amerických dolarů.

Na ostatní úspěšné finalisty v sedmnácti vědeckých kategoriích od matematiky, chemie a počítačové vědy přes botaniku, lékařství až po společenské vědy a ekologii čekají ceny, granty, stipendia a vědecké pobyty, které jim pomohou otevřít vědeckou kariéru. Studenti, kteří se ve své kategorii umístí do čtvrtého místa, mohou počítat s bezplatným stipendiem na nejlepších amerických univerzitách.

Tři příklady projektů z Česka

O přízeň poroty se budou mezi jinými z České republiky ucházet Tomáš Svoboda ze Střední průmyslové školy elektrotechnické v Brně, který zhotovil funkční prototyp přenosného rentgenu a CT skeneru.

V oblasti aplikovaného softwaru se pohybuje práce Filipa Naisera z Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli, který v Kalifornii představí ovládání počítače bez klávesnice a myši.

O kvalitách svého týmového projektu na výrobu ocelí vhodných pro tlakovodní reaktorové nádoby pak budou porotu přesvědčovat Marek Kovář a Tomáš Peták z pražského Gymnázia Karla Sladkovského.

O svých šancích nechtějí čeští studenti příliš mluvit, konkurence bude obrovská. Hlas Filipa Naisera mluví za všechny: „Rád bych vyhrál, udělám pro to maximum, ale na druhou stranu, člověk si musí uvědomit, že je obrovský úspěch se vůbec na takovou soutěž dostat.“

„Jsem si jist, že mě účast posune zase o hodně dopředu v mnoha oblastech,“ těší se Tomáš Svoboda, který stejně jako jeho kolegové věří, že jejich práce nezůstanou bez povšimnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám