Hlavní obsah

Archeologové v Egyptě odkryli sochu faraona vysokou 13 metrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Třináct metrů vysokou sochu staroegyptského faraona Amenhotepa III. odkryli archeologové v jihoegyptském Luxoru. Podle egyptského úřadu pro památky, který o nálezu v úterý informoval, jde o jednu z největších soch starověkého faraona, kterou se na tomto místě zatím podařilo odkrýt.

Foto: Profimedia.cz

Vykopávky v Luxoru

Článek

Socha je jednou z dvojice soch, které se nacházely při severním vstupu do zádušního chrámu Amenhotepa III. v Luxoru. Je složena ze sedmi kusů křemence. Poprvé byla odkryta v roce 1928, pak ji však znovu zasypali, uvedl úřad, z jehož prohlášení citovala agentura AP. Druhou část sousoší chtějí archeologové najít při některé z dalších sérií vykopávek. Nadále zbývá objevit také hlavu sochy.

Kromě tohoto díla archeologové odkryli také sochu staroegyptského boha moudrosti Thovta zpodobněného s hlavou paviána a sochu egyptské bohyně Sachmet s tělem ženy a hlavou lvice.

Amenhotep III., dědeček známějšího Tutanchamona, vládl ve 14. století před naším letopočtem v období Nové říše. Egypt se za jeho panování rozkládal na jihu od Núbie (převážná část dnešního Súdánu) až po Sýrii na severu.

Faraonové z období Nové říše v Luxoru na západním břehu Nilu budovali hrobky. Zádušní chrám, kde archeologové nález učinili, je starý asi 3400 let a v Luxoru patřil k největším. Budova byla z velké části zničena, pravděpodobně povodněmi, a v roce 27 př. n. l. zemětřesením. Archeologům se v ruinách přesto podařilo vykopat řadu artefaktů. V březnu 2009 například světlo znovu spatřily dvě sochy Amenhotepa III. zhotovené z černé žuly.

Reklama

Výběr článků

Načítám