Hlavní obsah

Na podzim se k Zemi přiblíží velký asteroid

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhých 325 tisíc kilometrů od naší planety proletí 8. a 9. listopadu asteroid o průměru 400 metrů. Pro astronomy je to mimořádná událost, k níž dochází asi jednou za 30 let, ale o které se ví většinou jen těsně před průletem nebo i teprve po něm.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Asteroid označovaný 2005 YU55 se už poměrně blízko Země ocitl právě před rokem. Tehdy ale obě tělesa dělily dva milióny kilometrů. Simulace jeho příští dráhy ukazuje, že na potenciálně nebezpečnou dráhu by se mohl dostat až za sto let.

Podle radarových snímků je miniplanetka, obíhající po eliptické dráze mezi Marsem a Merkurem, ojedinělá i svým tvarem téměř pravidelné koule. K Zemi přiletí ve směru ke Slunci, bude tedy dobře pozorovatelná optickými dalekohledy i přesto, že jde o tmavé těleso. Vědci ji budou moci sledovat po dva dny z takové blízkosti, že odborníci hovoří o Zemi jako „vesmírné misi“. Výsledky pozorování mají být přesnější, než kdyby se k asteroidu 2005 YU55 vydala zvláštní sonda.

Podobně blízko byl naposledy v roce 1976

Od pozemských observatoří si slibují snímky povrchu asteroidu s rozlišením až čtyřmetrových detailů. Ideální podmínky nastanou zprvu ve východním Atlantiku a postupně se přesunou na Afriku a Evropu. Sledování ale nebude jednoduché – asteroid poletí přes oblohu docela rychle a bude svítit jako hvězda 11. velikosti, což je několik stupňů za možnostmi cvičeného lidského oka.

Poslední podobné setkání, dokonce „těsnější“, proběhlo v roce 1976, astronomové to ale zjistili teprve minulý rok a vzdálenost, která planetku a Zemi dělila, vypočítali až zpětně. Příští blízký průlet srovnatelně velkého asteroidu se očekává až v roce 2028.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám