Hlavní obsah

Roboti pomáhají v domově pro seniory

Právo, Vladimír Plesník
Duisburg

Casero se vůbec nepodobá robotu, jakého známe z vědeckofantastických filmů. Nemá ruce, nohy ani obličej a nedokáže mluvit. Nicméně za dva až tři roky se může elektronický pomocník velikosti nákupního vozíku stát oblíbeným spolupracovníkem pečovatelů v domovech pro seniory.

Článek

Díky podpoře spolkového ministerstva školství a výzkumu jej vyvinul badatelský tým z Duisburské univerzity.

Německý robot se v prostoru orientuje pomocí hned několika kamer a uveze náklad o hmotnosti až 100 kg. Přesto má ne nevýznamnou vadu. „Casero zatím stojí tolik co zaměstnanec na plný úvazek nebo středně velký automobil,“ říká Volker Bessler, opatrovník ve stuttgartském penziónu pro seniory, kde nasazení Casera a jeho mechanických kolegů v praxi ověřovali už loni na jaře.

„Investice do robotů se bezpochyby vyplatí. Vždyť čas, který pečovatel ušetří tím, že část jeho úkolů převezeme Casero, může věnovat svěřencům,“ poznamenává Diego Compagna, který se na Duisburské univerzitě zabývá sociologií.

Vstoupí a pozdraví

Roboti na převoz nákladu se vyrábějí už téměř 40 let. „Casero je novinkou v tom, že se řídí sám a že se dovedně vyhýbá i pohybujícím se překážkám, protože je malý a pohyblivý,“ vysvětluje Compagna.

„Protože používá řadu čidel a kamer, pohybuje se v pohodě po chodbách, aniž naráží do zdi nebo do lidí. Může dokonce používat výtah. Zdviž svede přivolat pomocí bezdrátového připojení k internetu a sám si zvolí, do kterého patra pojede. Na jeho obrazovce si můžete zahrát počítačové hry. Nevadí mu, když seniorovi přiveze nejprve šálek čaje, pak další přikrývku a za chvíli zubní protézu.“

Care-O-Bot 3, mladší bratr Casera

Zatímco Casero je mezi roboty již „dospělák“, jeho mladší bratr Care-O-Bot 3 ještě nevyrostl z dětských střevíčků. Jako slušně vychovaný a laskavý pečovatel se poté, co vejde do místnosti, představí. Když přináší na podnose s bravurou zkušeného číšníka sklenice s nápojem, přívětivě žádá penzisty, aby ji vypili.

Ale ne každého obyvatele penziónu kovoví ošetřovatelé nadchli. „Nevzal jsem si vůbec nic z toho, co přinesl robot,“ zdůrazňuje jeden z tamějších seniorů. Naopak jiným se elektronický pečovatel líbil a litovali, že zkoušky robotů v jejich domově netrvaly déle.

Výroba s otazníkem

Když duisburští výzkumníci pečlivě pozorovali každodenní činnost opatrovníků, přišli na to, že pečovatelé mají jen málokdy čas, aby prohodili pár povzbudivých slov se svými svěřenci. Ošetřovatelé jednoduše nestíhali. Když roboti rozvážejí stravu nebo léky, mohou se jejich živí spolupracovníci o to více věnovat těm, kteří potřebují péči.

Nejnovější technologie ukrytá v robotově hlavě není právě levná. Díky barevným kamerám snímajícím okolí vidí podobně jako lidé a infračervený trojrozměrný skener mu dovoluje rozeznat tváře. Pokud mu do paměti vložíte fotografii určitého člověka, Care-O-Bot 3 ji neomylně rozezná i v zástupu lidí.

Rozhodnutí, zda se budou mechaničtí pečovatelé vyrábět, zatím nepadlo. Spolková vláda ale bude financovat jejich vývoj a ověřování v praxi přinejmenším do roku 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám