Hlavní obsah

Američtí a ruští vědci chtějí laserem přenést energii z Měsíce na Zemi

Právo, nka

Fantastický projekt – výrobu energie pomocí slunečních baterií umístěných na povrchu Měsíce a její dopravu na Zemi laserem – chystají američtí a ruští vědci. Oznámila to ruská agentura Interfax.

Článek

Sluneční baterie mají vznikat za pomoci speciálních robotů, které budou tavit měsíční horninu a z ní vyrábět krystaly do baterií. „Je to taková továrna na zpracování světla, kterého je na Měsíci velmi mnoho. Energií se nabijí výkonné akumulátory a pak ji pomocí laserového paprsku dopravíme na Zem,“ popsal Oleg Pčeljakov, náměstek šéfa Fyzikálního institutu Ruské akademie věd.

Techniku už podle něj Američané vyzkoušeli na hornině, kterou na Zemi přivezli astronauti. Vyvinuli i prototyp zařízení, které by mělo být schopno transportovat energii z Měsíce na Zemi. Pčeljakov ale neupřesnil, kdy výzkumníci spustí testování v praxi.

Myšlenka přenosu sluneční energie z Měsíce není nová, v USA se objevila už v roce 1984. Měsíc prý dostává ze Slunce dávku energie v objemu 13 tisíc terawattů. Podle houstonského odborníka Davida Criswella, otce myšlenky energetického přenosu z Měsíce na Zemi, by pozemšťané mohli uzavřít všechny elektrárny na fosilní palivo, kdyby dokázali „ukrást“ jen jedno procento této energie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám