Hlavní obsah

Největší výbuch ve vesmíru ukončil život vzdálené hvězdy

Novinky, pst

Největší zaznamenaný výbuch ve vesmíru doprovázel smrt hvězdy pohlcené černou dírou, kterou zachytil satelit Swift 28. března v souhvězdí Draka ve vzdálenosti 3,8 miliardy světelných let. Následně přinesl snímek z místa exploze i Hubbleův vesmírný teleskop.

Článek

Z místa výbuchu ještě po více než týdnu vychází silná radiace, jejíž intenzita kolísá, upozornil úřad. Astronomové tvrdí, že nikdy neviděli explozi tak proměnlivé světelné intenzity a tak dlouhou. Zpravidla tato emise paprsků gama po destrukci velké hvězdy trvá jen několik hodin.

"Známe v naší galaxii objekty, které mohou opakovaně vybuchovat, ale tyto exploze jsou tisíckrát či miliónkrát slabší než to, co pozorujeme nyní. Je to opravdu mimořádné," citoval server Space.com astronoma Andrewa Fruchtera z vesmírného pozorovacího ústavu v americkém Baltimoru.

Zaniklá hvězda se podle vědců dostala příliš blízko k masivní černé díře v centru galaxie. Většina galaxií má ve svém středu velkou černou díru, výjimkou není ani Mléčná dráha - je čtyřmiliónkrát hmotnější než naše Slunce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám