Hlavní obsah

Gravitační pole Země připomíná bramboru, ukázal nový model

Novinky, coe

Vědci z Evropské kosmické agentury (ESA) zveřejnili barevný model planety Země, zaznamenaný satelitem Goce, který mapuje gravitační pole planety. Z modelu je patrné, že gravitace není všude stejná, při grafickém znázornění je Země šišatá jako brambora.

Článek

Záznam satelitu vychází z projektu Goce (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer), který v rámci ESA mapuje zemskou gravitaci. Model beze zbytku znázorňuje, jak se na různých místech planety zemská přitažlivost mění. Nejsilnější je v oblastech zbarvených žlutě, nejslabší v modrých. Geoid, tedy modelový tvar planety, má dokázat, jak gravitace ovlivňuje některé procesy na Zemi.

Protože planeta Země není přesnou koulí a distribuce její hmoty je proměnlivá, gravitační zrychlení se liší od 9,78 do 9,83 metrů za sekundu na druhou. Bylo proto nutné co nejpřesněji přitažlivost zmapovat.

Foto: Profimedia.cz

Animace sondy Goce

Sonda Goce připomíná tvarem ulomený hrot šípu. Byla vypuštěna v březnu 2009 a obíhá na nízkém orbitu necelých 260 kilometrů nad Zemí. Hlavní měřící zařízení, tedy gradiometr, se skládá ze tří platinových částí, jež zaznamenávají i ty nejjemnější gravitační odchylky.

„Čím více dat máme, tím přesněji můžeme odstínit možné chyby v měření,“ uvedl pro BBC šéf mise Goce Rune Floberghagen. „Čím lépe geoid znáte, tím lépe s ním můžete zacházet."

Financování mise Goce je zajištěno do konce roku 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám