Hlavní obsah

Pardubický kraj bude slučovat další školy

Právo, René Chvalina
Pardubice

Pardubický kraj se rozhodl v rámci optimalizace středního školství ke sloučení a splynutí některých dalších škol. K tomuto kroku přistupuje i přes ostře kritizované sloučení dvou pardubických středních škol. Připravované změny se budou od nového školního roku týkat škol v Chocni, České Třebové, Lanškrouně, Poličce, Chrudimi a Přelouči. Právo o tom informovala krajská radní Jana Pernicová (ČSSD).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pernicová argumentuje klesajícím počtem žáků, kdy jsou třídy poloprázdné a současný stav je dlouhodobě neudržitelný. „Na řadě škol dojde k úspoře provozních nákladů, nastane vyšší využitelnost pedagogů a školy získají větší šanci získání evropských peněz,“ uvedla krajská radní. Podle jejích slov všechny kroky vedoucí k tomuto rozhodnutí byly projednány se školami, městskými úřady a výborem pro vzdělávání.

To sice zástupci některých měst potvrdili, ale záležitost spíše vnímají tak, že byli pouze postaveni před hotovou věc. Sice společně diskutovali, ale kraj měl podle nich své argumenty, ze kterých prý nechtěl ustoupit.

Do přeloučského gymnázia se přistěhuje technické učiliště

Například v Přelouči se do poloprázdných prostor budovy současného gymnázia přestěhuje technické učiliště. Budova nyní opravdu zeje prázdnotou, protože ji již dříve opustila základní škola. Kraj tak chce zachovat gymnázium, které má velmi málo studentů, a zároveň mít jediné polygrafické učiliště v kraji.

Toto rozhodnutí se však nelíbí místostarostovi Přelouče Ivanu Moravcovi (nezávislí). Podle něj není příliš logické spojit tyto dvě školy. Přelouč by tímto krokem měla přijít v pořadí již o třetí samostatné učiliště. „Je to jediné možné řešení k udržení gymnaziálního vzdělání v Přelouči,“ tvrdí naopak Pernicová.

V Chocni splyne obchodní akademie se školou cestovního ruchu

Splynutí čeká i choceňskou obchodní akademii a školu cestovního ruchu. V názvu zůstane obchodní akademie, která má tradici a bude se specializovat na cestovní ruch. Na středních školách jinak kraj utlumuje ekonomické obory.

Opuštěný objekt budovy ve Vysokém Mýtě po choceňské škole cestovního ruchu kraj nabídne k prodeji. Veškeré peníze z prodeje uvolněných objektů se podle náměstka hejtmana Romana Línka (KDU-ČSL) vrátí zpět do krajského školství.

V Lanškrouně se sloučí střední zemědělská škola se školním statkem. Zároveň kraj spojí základní speciální školy v Poličce a obci Bystré. Připravuje i sloučení základní školy a mateřské školy v chrudimské nemocnici se speciální školou v Pardubicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám