Hlavní obsah

Mezi absolventy Pražské konzervatoře bude nevidomý student

– Praha

Na svůj absolventský koncert, který se koná 14. dubna, se v těchto dnech připravuje devětadvacetiletý Jan Jareš, jediný nevidomý žák mezi stovkami studentů Pražské konzervatoře. Pod vedením profesorky zpěvu Lídy Nopové se Jareš zaměřuje hlavně na interpretaci skladeb zpěváků, mezi nimiž nechybí Elvis Presley, Elton John či Chris Rea. To vše s vlastním klavírním doprovodem.

Článek

"Výuce a vzdělávání zrakově postižených studentů s hudebním nadáním se v Česku věnuje především Konzervatoř Jana Deyla. Na Pražské konzervatoři však zrakově postižení studenti standardně nestudují, proto je blížící se absolutorium Honzy Jareše mimořádnou událostí," uvedl zástupce ředitele Pražské konzervatoře Ladislav Horák.

Beethovena rozebírá jen podle sluchu

Téma absolventské práce si Jareš vybral z jiného oboru, než na který se specializoval. Zaměřil se na podrobný rozbor jedné ze symfonií Ludwiga van Beethovena, a to pouze na základě sluchové analýzy.

"Honza má velké hudební nadání, ale to by samo o sobě k absolvování naší školy nestačilo. Rozhodující byla jeho schopnost zvládnout vedle zpěvu i hudebně-teoretické předměty v plném rozsahu," sdělil profesor Miroslav Střelák. Dodal, že pro něho i jeho kolegy byla výuka nevidomého studenta cennou zkušeností a příležitostí podívat se na některé věci z jiného úhlu.

"Jsem moc rád, že mi škola studium umožnila. Profesoři, kterých si moc vážím, mě naučili skutečně hodně. Ať už jde o zpěv, hru na klavír nebo hudební teorii. Až školu dokončím, byl bych moc rád, kdyby se hudba stala mým povoláním," podotkl Jareš.

Jan Jareš se narodil v roce 1981 v Hradci Králové. Absolvoval Základní školu pro nevidomé v Brně - Hlinkách a souběžně i ZUŠ v Brně - Králově Poli, obor zpěv a klavír. V roce 2006 byl přijat ke studiu na Pražskou konzervatoř. V roce 2008 vydal ve spolupráci s hudebním skladatelem Tomášem Kymplem debutové album Některý lidi. Vedle hudby se věnuje sportu, zejména plavání, cyklistice a lyžování a také cestování.

Vystupoval s Danem Bártou a Anetou Langerovou

Má již několik zkušeností s veřejným vystupováním. Před třemi lety si například zazpíval na jednom pódiu s Danem Bártou a Anetou Langerovu na benefičním koncertu v rámci projektu Světluška na podporu nevidomých v pražském kostele sv. Anny zvaném Pražská křižovatka.

Na tuzemské hudební scéně se pohybuje také nevidomý hudebník a textař Mário Bihári, vážně poškozený zrak měl i Jaroslav Ježek. Celosvětového věhlasu přes svůj handicap dosáhli italský tenorista Andrea Bocelli, klavírista, zpěvák a skladatel Ray Charles nebo zpěvák, skladatel, textař a multiinstrumentalista Stevie Wonder.

Reklama

Výběr článků

Načítám