Hlavní obsah

Budějovičtí gymnazisté adoptovali klokánka ze ZOO Ohrada

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Studenti Česko-anglického gymnázia v Českých Budějovicích mají nového maskota i vlastní zvířátko.Rozhodli se, že adoptují klokánka králíkovitého v Zoologické zahradě Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Dali mu jméno Joey a finančně ho podporují.

Článek

„Původně jsme chtěli zvíře do třídy, ale nemohli bychom se mu dostatečně věnovat. Proto jsme se rozhodli, že nějaké adoptujeme. Ideální byla Zoologická zahrada Ohrada v Hluboké nad Vltavou, protože je blízko a můžeme se tam na zvířátko jezdit dívat,“ vysvětlovala studentka sekundy Lucie Draslarová.

Uvedla, že asi nejsložitější byl výběr zvířete. „Rovnou jsme vyloučili medvěda a myši. Jedno je moc velké a druhé malé. Chtěli jsme střed. Paní profesorka původně myslela nějakého sysla nebo surikatu. Nakonec jsme navrhli, že by to mohl být klokan. Na výběr byli dva, rudokrký a králíkovitý. Po hlasování jsme se shodli na klokánku králíkovitém,“ konstatovala Draslarová.

Dodala, že klokánek králíkovitý je malý a roztomilý. Mívá 1,1–1,6 kilogramu, délka jeho těla je 30–38 centimetrů a délka ocasu 29–36 centimetrů.

Dále podotkla, že také jedna spolužačka z gymnázia je z Austrálie, kde se mluví anglickým jazykem, který je pro školu příznačný. „Myslím, že je to ideální výběr a klokánek, kterému studenti dali jméno Joey, je dobrým maskotem, počítáme s tím, že by mohl být i v logu školy,“ pochvalovala si aktivitu studentek ředitelka Česko-anglického gymnázia v Českých Budějovicích Danuše Lhotková. Studenti školy už se byli v zoo na klokánka podívat a byli z něj většinou nadšení.

Zástupce ředitele Zoologické zahrady Ohrada Roman Kössl poznamenal, že podobný sponzoring zvířat od škol je poměrně běžný.

Zaplatí krmení

„Klokánka králíkovitého si u nás může v současné době každý prohlédnout v noční australské expozici. Pokud si chce někdo u nás adoptovat zvířátko, znamená to, že by mu měl zaplatit krmení na jeden rok. V případě, že jej finančně podporuje v menším rozsahu, stává se jeho patronem,“ vysvětlil Kössl.

Zmínil, že podobně sponzorují školy i například kozičky nebo psouny prériové.

„Dokonce nám dávají někdy peníze i mateřské školy, pro které pořádáme besedy. Přestože to nejsou v rozpočtu rozhodující částky, moc si těchto příspěvků vážíme. Je patrné, že naše zoologická zahrada má řadu přátel i příznivců, kteří to dávají najevo i tímto způsobem,“ je přesvědčený Kössl.

Reklama

Výběr článků

Načítám