Hlavní obsah

V sobotu bude největší a nejjasnější úplněk za dvacet let

Novinky, coe

V sobotu 19. března po 19. hodině se Měsíc ocitne v bodě, kdy bude nejblíže Zemi. Na nebi se tak ukáže jako nejjasnější a největší za poslední bezmála dvacetiletí, naposledy k této události došlo v roce 1993. Vidět však bude samozřejmě jen tehdy, pokud to oblačnost dovolí.

Článek

Jediný přirozený satelit planety Země se na své oběžné dráze ocitne v místě, kde bude od Země vzdálen 356 377 kilometrů. Tomuto nejbližšímu bodu na jeho orbitu se říká periapsida (anglicky perigee), zatímco nejvzdálenější bod je apoapsida (angl. apogee)

„Tak jasný úplněk, navíc tak blízko Zemi, se naposledy objevil v březnu 1993,“ řekl Geoff Chester z americké námořní observatoře ve Washingtonu. „Řekl bych, že to stojí za podívanou.“

Pozorovatel vidí úplněk buď jasnější a větší, pokud se nachází blíže Zemi, nebo temnější a menší, pokud obíhá ve větší vzdálenosti. Úplněk v sobotu by tak mohl být až o třetinu jasnější a o 14 procent větší než obyčejně.

Kataklyzma se nečeká, i když...

Oproti pověrám „superúplněk“ s největší pravděpodobností neznamená příchod nějaké přírodní katastrofy. Při předminulém mimořádném úplňku v roce 1983 vědci nezaznamenali nic výjimečného. „Nebezpečí bývá přeceňováno. Projeví se to jen na trochu vyšším přílivu kvůli silnější gravitaci Měsíce, ovšem nic, co by způsobilo vážné klimatické změny a čeho by se měli lidé obávat, se nestane,“ uvedl Tim O´Brien z výzkumného ústavu astrofyziky na univerzitě v Manchesteru.

Victor Gostin z geofyzikálního ústavu na univerzitě v Adelaide však upozornil, že taková blízkost Měsíce k Zemi přece jen vliv má, a to na pohyb zemské kůry. „Slapy zemské kůry (tedy obdoba oceánického přílivu a odlivu) mohou být posledním spouštěčem zemětřesení,“ řekl serveru Yahoo News.

V Česku podmínky ideální zřejmě nebudou

NASA také upozorňuje, že porovnat, zda je úplněk skutečně větší než obvykle, je složité. Těleso na obloze totiž nelze s ničím porovnat, může proto vypadat zcela obyčejně. Nejlepší čas pro pozorování je podle astronomů tehdy, když stojí těsně nad obzorem. Pokud před ním jsou vidět například stromy, zdá se neobyčejně velký.

Počasí očekávané meteorology však v Česku moc nadějí na pozorování neobvyklého úkazu neslibuje. Od pátečního večera by zejména na východě Čech a západě Moravy mělo sněžit, oblačno se čeká i v sobotu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám