Hlavní obsah

Centrum Palaestra v Praze 2 vychovává z dětí ulice boxery

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Palaestra je občanské sdružení, které už 11 let přijímá pod svá křídla děti, jež by se možná jinak staly kriminálními živly. Podle trenéra Jana Baloga nejde jen o děti ze sociálně slabších rodin, některé z nich se třeba staly obětí šikany. Palaestra je učí, jak naložit se životem. Učí je boxovat.

Článek

Sdružení Palaestra sídlí od listopadu loňského roku v nenápadném domě v Trojanově ulici nedaleko Palackého náměstí v unikátních prostorách. Sdružení dětem ukazuje cestu životem prostřednictvím sportu. Vede je Jan Balog, mistr republiky z roku 1985 a trenér české reprezentace kategorie kadetů.

Boxerský klub Palaestra, což je řecký výraz pro cvičiště či bojiště, vznikl už v roce 1999. Dříve sídlil v Americké ulici. „Dům byl ale vrácen v restituci, takže ho museli boxeři opustit. Ale my víme, jak skvěle Palaestra funguje, že poskytuje sociálně ohrožené mládeži zázemí a pozitivně na ně působí i celkově. Zlepšují se ve škole a odtahuje je to také od kriminální činnosti, takže jsme chtěli panu Balogovi, který je velkým příkladem, pomoci. Poskytli jsme mu prostory, kde byl dříve archív Národního divadla, a v minulosti tam nejspíš dokonce sídlili zednáři,“ řekl Právu Jan Pech, zástupce starosty Prahy 2, která sdružení podporuje i finančně.

Děti ve věku od 10 do 26 let chodí do Palaestry čtyřikrát týdně. Najdou tu nejen ring a malé tělocvičny s posilovacími stroji, ale také společenskou místnost s velkým stolem pro časté diskuse.

Box učí disciplíně

„V boxu je velmi důležité mít disciplínu, dodržovat pravidla a ctít je. Stejně jako své protivníky. Takže tu máme i kodex, který musí všichni bez výjimky dodržovat. Ale kromě fyzických tréninků tu vedeme často diskuse na téma národnostních problémů, menšin, co je čestné a jak by děti měly trávit volný čas,“ vysvětluje trenér a šéf sdružení Jan Balog.

Nízkoprahová organizace na svůj provoz čerpá peníze, kde se dá, ale nikdy ne od svých svěřenců. „Děti nic neplatí. Ale vždy chodí před tréninkem dříve a uklízejí tu nebo se starají o provoz. To je jejich příspěvek. Také mnoho z nich i jejich rodičů pomáhalo při téměř půlroční rekonstrukci prostor,“ popisuje muž, jemuž za více než jedenáct let prošlo rukama asi 300 dětí. A mnohé z nich to dotáhly opravdu daleko.

„Dobrého boxera vychováte za tři až pět let, ale pokud makají, posílám je na zápasy už po roce. Mezi hvězdy, které odsud vyšly, patří určitě Ondřej Pála, mistr republiky v juniorech, reprezentant a v tuto chvíli profesionální boxer. V šesti letech jsem k boxu také přivedl svého syna Patrika, který dvakrát vyhrál mistrovství republiky v kadetech a je dokonce vicemistr Evropy. Začínal tu také Denis Telvák, který boxuje extraligu,“ vyjmenovává své trenérské úspěchy Balog.

"Jasně, chodí k nám i holky"

Palaestra se může pyšnit mnoha poháry a oceněními. A to nejen v mužské kategorii. Z tohoto týmu pocházejí i dvě ženské mistryně republiky.

„Jasně, chodí k nám i holky. A také spousta dětí, které nemají třeba úplně talent na box. Ale my nejsme tak orientováni na výkon. Děti tu dostanou dobrý fyzický trénink a prostě si zacvičí, i když z nich pak nemusí být zrovna boxeři. O tom to není. Chceme jim pomoct. A těší mě, že pomáháme,“ dodává Balog, ke kterému chodí děti z celé Prahy. A už dávno ne jen ty z chudých poměrů, ale i ty, které se prostě touží stát skvělými boxery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám