Hlavní obsah

Archeologii se vědci z Karlovy univerzity věnují už sto let

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy si dnes připomíná 100 let založení Ústavu klasické archeologie. Výročí doprovází dnešní setkání odborníků s názvem „Mezi tradicí a budoucností – úloha klasické archeologie ve středoevropském prostoru“. Do bohaté minulosti i současnosti klasického bádání a výuky Ústavu umožní nahlédnout také dva výstavní projekty.

Článek

„Kromě toho, že archeologické bádání 'značně zdržuje a prodražuje stavby', mají výsledky její činnosti nesmírný význam a ovlivňují moderní dobu víc, než si běžně člověk uvědomuje,“ říká s nadsázkou  ředitel Ústavu pro klasickou archeologii Jiří Musil.

„Pro designéry, návrháře šperků nebo stolního vybavení, sochaře, skláře, architekty a další umělecké profese je inspirace uměním, které odkrývá, systematicky třídí a zhodnocuje archeologie, osvědčenou a nevysychající studnou nápadů a poznání, pozadu nezůstávají ani historické a sociologické vědy,“ upozorňuje Musil.

V prostorách vestibulu Filozofické fakulty UK bude 22. března zahájena výstava „100 let Ústavu pro klasickou archeologii,“ která návštěvníky seznámí vedle historie a osobností ústavu především s jeho současnými projekty – výzkumy v Bulharsku, Egyptě, Uzbekistánu a v dalších. K vidění zde budou také odlitky antických plastik.

Druhým výstavním projektem je výstava fotografií Zdeňka Zvonka „Toulky osmi antickými městy západní Anatolie.“ Fotografická výstava je věnována hornaté anatolské krajině a antickým památkám, které i dnes tvoří její tvář. Výstava bude instalována od března do dubna 2011 ve vstupní hale budovy Filozofické fakulty UK v Celetné 20, Praha 1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám