Hlavní obsah

Vědci vypěstovali z buněk měchýře novou močovou trubici

Právo, BBC, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americkým lékařům se jako prvním na světě podařilo odvrátit tragédii lidí těžce postižených úrazem močového ústrojí. Z buněk jejich vlastního měchýře jim vypěstovali novou močovou trubici.

Článek

„Je to skvělý důkaz možností léčby buněčnými metodami,“ ocenil úspěch Chris Mason z londýnské University College. „Přirozená náhrada zničené tkáně je řešením tam, kde léky nemohou pomoci, například v případě slepoty, cukrovky, mrtvice či Parkinsonovy nemoci.“

Specialisté z Ústavu regenerativní medicíny Wake Forrest v severokarolínském Winston-Salem v britském odborném časopise The Lancet informovali o úspěšném zvládnutí případu šesti mexických chlapců, kteří při úrazech utrpěli nenapravitelné poškození močové trubice.

Prvním krokem převratné metody bylo odebrání vzorku tkáně z močového měchýře pacientů a izolace buněk vhodných pro tvorbu náhrady zničeného orgánu. Po několika týdnech se buňky rozmnožily natolik, aby jich bylo dost pro svalovinu, těleso a podpůrnou tkáň nové močové trubice.

Na konstrukci z tzv. biodegradabilního (přirozeně se rozkládajícího) materiálu lékaři vymodelovali trubici přesně na míru každému z šesti pacientů a po dalším týdnu, kdy se buňky uchytily, nový orgán voperovali do břišní dutiny. Od operace uplynulo šest let a v pěti případech štěpy prokazují plnou funkčnost, řekl časopisu šéf týmu Anthony Atala.

Chlapcům, kteří právě vstupují do puberty, to umožňuje zcela normální život: s umělou močovou trubicí by měli jen 50procentní šanci na normální odvod moči a nepochybně by trpěli infekcemi a inkontinencí –samovolným únikem moči. Atalův tým nyní pracuje na záchraně tří desítek pacientů s poškozením močového měchýře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám