Hlavní obsah

Meteority skrývají tajemství života, který mohl přijít z vesmíru

Novinky, coe

Nedávný objev astrobiologa NASA Richarda B. Hoovera, který nalezl v meteoritu CI1 fosilní bakterii, opět rozdmýchal teorii astronomů, že život na Zemi mohl být přinesen z vesmíru. Materiál importovaný z vesmíru některými meteority podle vědců mohl na naší planetě rozpoutat procesy, které vedly ke zrodu živých organismů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Fantazie vědců sahají daleko za naši sluneční soustavu. Odtamtud, z těžko představitelné dálky, se na Zemi dostaly meteority, které obsahují molekulární stopy po aminokyselinách, tedy základních stavebních jednotkách, které tvoří bílkoviny, obsažené ve všech živých organismech. Takto pozoruhodné meteority vědci objevují už od 70. let.

Molekuly aminokyselin existují v levotočivé (LPA) a pravotočivé (DPA) formě, podle toho, jak se zakřivují v polarizovaném světle. Na Zemi se však od počátku vzniku života v proteinech organismů vyskytují pouze levotočivé aminokyseliny.

A právě v meteoritech bylo nalezeno větší množství levotočivých aminokyselin než těch pravotočivých. Podle dalšího výzkumu bylo prokázáno, že nešlo o náhodu. „To nám ukazuje, že na asteroidech, z nichž k nám tyto meteority doputovaly, se skutečně dělo něco, co přispělo ke vzniku levotočivých aminokyselin,“ prohlásil podle The Times Daniel Glavin z NASA.

Jeho slova podtrhuje trvalá a stále neopouštěná domněnka vědců, že v dávné minulosti byla naše planeta bombardována meteority s levotočivými aminokyselinami, čímž se rozpoutal proces vedoucí ke vzniku živých organismů.

Zatímco však vědci při prokazování svých teorií o mimozemském původu života obyčejně našlapují opatrně jako po tenkém ledě, astrobiolog Hoover v časopisu Journal of Cosmology oznámil, že má přímý důkaz, a to zřejmě přímo mimozemskou bakterii. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám