Hlavní obsah

Spočítejte si, jak znečistíte ovzduší svými každodenními činnostmi

Právo, Petr Kotek

Internetový provoz vyprodukuje za rok stejné množství oxidu uhličitého, jako všechny aktivní sopky po celém světě. Je to přibližně 300 miliónů tun. Spočítali to odborníci ze společnosti GE. Navíc vytvořili unikátní kalkulačku, která i vám umožní převést si každodenní činnosti na množství CO2 vypouštěné do ovzduší.

Článek

K nejekologičtějším činnostem patří například pěstování ovoce na vlastním záhumenku. Jablko, které vyroste na vaší jabloni, představuje nulové emise. Tuzemské jablko, které si koupíte v supermarketu, ale už znamená 80 g CO2 a nablýskané ovoce dovezené ze zahraničí dokonce 150 gramů nebezpečného skleníkového plynu.

Designér David McCandless dal aplikaci pro „převádění“ běžných denních činností na emise CO2 výtvarnou podobu.  Nazval ji „How Much CO2 is created by“ a najdete ji zde. Můžete si tak spočítat, jak se životní prostředí mění k horšímu vaším osobním přičiněním.

Email je ekologičtější než hovor z mobilu

Například v oblasti komunikace je jednoznačně nejekologičtější posílání emailů. Jedna zpráva zatíží planetu čtyřmi gramy oxidu uhličitého, minutový rozhovor vedený z mobilního telefonu už 57 gramy.

Pokud raději trávíte čas u televize, měli byste se zamyslet nad tím, jakou úhlopříčku obrazovky zvolit. Patnáctipalcová vyprodukuje za hodinu 34 gramů CO2, 42palcová plazma už 220 gramů.

Jak vypadá uhlíková stopa domácnosti

Při vysávání bytu nebo domu vypustí pečlivá hospodyňka za rok 83 kilogramů emisí. Jedna obyčejná žárovka má ročně na svědomí 500 kg oxidu uhličitého, zatímco energeticky úsporná žárovka pouze 90 kg.

Jedna láhev vody ze zdroje blízkého našemu bydlišti představuje 110 gramů CO2. Oproti tomu voda stáčená do lahví a přivážená z větší vzdálenosti odpovídá 160 gramům a láhev vody importované ze zahraničí až 215 gramům.

„Skleník“ budují nejrychleji Australané

V produkci skleníkových plynů překvapivě vedou Australané se 30 tunami CO2 ročně na osobu, následují Severoameričané (28 tun). Evropané jsou umírněnější: 15 tun například připadá na obyvatele Velké Británie. Světový průměr pak činí sedm tun na osobu.

Svatební veselí i fotbal jsou neekologické

Svatba se stovkou hostů se podílí na zvýšení emisí pěti tunami CO2, zatímco při svatbu ve velkém stylu s 300 pozvanými dosáhneme snadno až 85 tun.

Není to ale nic proti jedinému fotbalovému zápasu: ten se postará o 820 tun CO2 vypuštěných do atmosféry. Fotbalové mistrovství světa v roce 2010 z tohoto pohledu skončilo s výsledkem 2,8 miliónů tun emisí tohoto skleníkového plynu.

Reklama

Výběr článků

Načítám