Hlavní obsah

Vznik života na Zemi aktivovaly látky z vesmíru, ukazuje meteorit v Antarktidě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Cruz

Vědci zkoumají meteorit, jehož zbytky objevili na Antarktidě. Obsahuje velké množství amoniaku, jehož hlavní součástí je dusík. Znovu se tak do hry dostává teorie, že vznik života za Zemi podpořily "živiny" z vesmíru. Dusík je pro vznik života nezbytný a podle vědců byl na planetě nedostatkovým zbožím.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Právě dusík, který byl v pradávných dobách na planetu dopraven z vesmíru, mohl tuto roli plnit.

Meteorit s názvem Grave Nunataks 95229 byl objeven v roce 1995, vědci z kalifornské univerzity v Santa Cruz analyzovali část vzorku a výsledky zveřejnili tento týden, informovala BBC. Čtyřgramový vzorek obsahoval velké množství amoniaku a také uhlovodíků.

"Dokazuje to, že asteroidy, jejichž úlomky bombardovaly Zemi, mají rozličné složení včetně velkého množství amoniaku," řekla Sandra Pizzaellová, která výzkum vedla.

Podle ní právě tyto úlomky dostaly na zem látky, z nichž se vyvinul život. Reagovaly s látkami, které se nacházely na Zemi například v kráterech sopky nebo na mořském pobřeží. Tak vznikaly první organismy.

Pizzarellová ale upozornila, že přesný vznik života je stále tajemstvím. "Máme sice materiál, ale stále nevíme jak a kdy, což znamená, že nevíme nic."

Asteroidy, které na Zemi dopadaly, pocházely pravděpodobně z pásu, který se nachází mezi Marsem a Jupiterem.

Přečtěte si také: GMO-záchrana, nebo strašák?
Jsou geneticky modifikované potraviny spásou pro lidstvo? Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café). (inzerce)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám