Hlavní obsah

Pražská konzervatoř otevřela vlastní scénu Na Rejdišti

Praha

Studentské představení Intermezzo a koncert školní kapely zahájily včera večer činnost nového divadla v prostorách Pražské konzervatoře. Název Na Rejdišti má podle přilehlé ulice ústící za budovou Rudolfina na Dvořákovo nábřeží. Nová scéna bude sloužit především školním představením a scénickým produkcím dalších oddělení této školy.

Článek

"Rekonstrukce divadelního sálu byla zajištěna z finančních mechanismů EHP/Norsko za spoluúčasti Hlavního města Prahy," řekl na vernisáži Ladislav Horák, který předsedá oslavám 200. výročí založení konzervatoře. Více informací získají zájemci na internetové adrese www.prgcons.cz.

Nejstarší konzervatoř ve střední Evropě

Tříletý cyklus oslav založení Pražské konzervatoře vyvrcholí na jaře vystoupením jejího symfonického orchestru na zahajovacím koncertu mezinárodního festivalu Pražské jaro. Právě 24. dubna uplyne totiž 200 let od zahájení výuky na této nejstarší konzervatoři ve střední Evropě.

V rámci oslav jejich organizátoři na různých místech prezentovali putovní výstavu textů a fotografií dokládajících historii proslulého hudebního a dramatického ústavu a s ním spjatých slavných osobností. Byla například v Bruselu, objeví se v New Yorku a v Paříži a začátkem března doplní její vernisáž v dominikánském klášteře v Jilské ulici křest podobně laděné publikace.

"Začátkem března otevřeme v budově školy nový koncertní sál s kapacitou 333 posluchačů, který budou moci využívat i jiní pořadatelé hudebních akcí," řekl Horák.

Výročí Pražské konzervatoře, jejímž nejslavnějším ředitelem byl Antonín Dvořák, bylo zařazeno mezi světová výročí UNESCO na rok 2011. Vedle muzikantů, zpěváků, skladatelů a dirigentů je výuka zaměřena také na dramatické a baletní umění. Mezi jeho absolventy patří například herci Svatopluk Beneš a Ondřej Vetchý, z baletních umělců pak Vlastimil Harapes a kambodžský král Norodom Sihamoni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám