Hlavní obsah

Školství mění pravidla státních maturit

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem úniku pracovních listů ke státní maturitě na internet je stále nejasno. Ministerská organizace Cermat kvůli „průšvihu“ minulý týden změnila instrukce k jednotným zkouškám. Ty čeká ostrý start už na jaře.

Foto: Martin Polák, Právo

Studenti gymnázia v Sokolově při loňské generální zkoušce státních maturit.

Článek

Na webu Cermatu visela ještě minulé pondělí informace, že pracovní listy pro ústní zkoušku z českého jazyka a literatury jsou podle novely školského zákona veřejně nepřístupnou informací. „Tato skutečnost vyžaduje zavedení přísných bezpečnostních opatření, jejichž vývoj je velmi náročný,“ zdůrazňoval dosud Cermat.

V úterý byla ale tato informace nahrazena zcela odlišnou: „Cermat školám a učitelům českého jazyka nabízí k využití cirka 1400 ilustračních pracovních listů za účelem inspirace učitelů při tvorbě vlastních pracovních listů.“

Cermat rovněž aktuálně kantory upozorňuje, že pracovní listy pro své žáky vytvářejí podle zákona a příslušné vyhlášky jednotlivé školy. Jenže ve vyhlášce o ukončování vzdělávání ve středních školách, konkrétně v paragrafu 6 (který platí už několik měsíců), se lze dočíst, že ředitel školy může využít již vytvořený pracovní list z nabídky listů Cermatu.

„Ředitel školy může využít již vytvořený pracovní list z nabídky pracovních listů centra,“ stojí doslova ve vyhlášce. Nejde tedy jen o pouhou možnost inspirace.

Je možné, že Cermat lže?

„To znamená, že Cermat lže, nebo vytvoří do května zcela novou banku pracovních listů, která bude již ostrou verzí? Proč se tedy vytvářelo 1400 pracovních listů, které se doposud zveřejnit nesměly? K čemu tedy byly?“ napsala Právu Monika Hamačková. A ptá se: „To budou nyní tvořit učitelé listy ve svém volném čase a zdarma?“

Každý zveřejněný list obsahuje úryvek z díla nějakého literárního autora a příklady otázek, které se k dílu vztahují. Jestliže by škola doslova přebrala listy od Cermatu, což vyhláška navzdory aktuálnímu tvrzení ministerstva umožňuje, student by přesně věděl, z čeho bude zkoušen.

Pouze by si totiž stáhl z internetu příslušné listy k nabídce zhruba stovky děl, které ze zmíněných 1400 sad vybere a žákům před maturitou sdělí škola.

Reklama

Výběr článků

Načítám