„Pro ČVUT je největší stavební investicí za posledních 35 let, pokud jde o budovy využívané pro vědu, výzkum a pedagogické účely,“ řekl rektor školy profesor Václav Havlíček.

Umístění Nové budovy ČVUT volně navazuje na dostavbu areálu vysokých škol podle vítězného návrhu architektů F. Čermáka a G. Paula z přelomu 50. a 60. let 20. století. Jejich záměrem tehdy bylo vytvořit volnou prostorovou kompozici objektů v zeleni, rozvíjející původní zastavovací plán Dejvic profesora A. Engela z 20. let. Podoba nové budovy vznikla v ateliéru Šrámková architekti. Architektonický návrh tohoto ateliéru vzešel ze soutěže 35 týmů a vybrala jej komise složená z významných architektů.

"Rozumný, trochu chudší dům"

Autoři chtěli podle svých slov na tomto místě postavit dům rozumný, trochu chudší tak, aby vedl studenty ke skromnosti, jednoduchý až obyčejný.

„Dům, který není příliš choulostivý na nepořádek, má svou vnitřní důstojnost a jak věříme, je bez exkluzivního soudobého designu. Také má v sobě některé prvky, které se dnes už moc nepoužívají. Je v něčem jako ze staré školy – to proto, aby v budoucnu nezestárnul, aby byl trochu mimo čas,“ vysvětluje architektka Alena Šrámková. „Celá dispozice je přes atria přirozeně provětrávána a v letním období v noci řízeně nachlazována. Intenzita umělého osvětlení je automaticky regulována a celý objekt je z hlediska provozních nákladů navržen jako energeticky vysoce úsporný.“

Nová budova ČVUT vyrostla na pozemku s celkovou rozlohou téměř 7000 m2. Celková podlažní plocha je 34 584 m2 a obestavěný prostor má kapacitu 147 041 m3. Investiční náklady ve výši 1160 mil. Kč jsou pokryty investičními zdroji ze státní dotace ve výši 999 mil. Kč a vlastními zdroji ve výši 161 mil. Kč.

Budovu využijí budoucí architekti a informatici

Nový objekt bude sloužit především studentům Fakulty architektury a Fakulty informačních technologií ČVUT. Provozně a dispozičně je budova navržena jako univerzální, s výukovými prostory pro technické obory. Charakteristickým rysem návrhu je transparentnost těchto prostor. Prosklené příčky umožňují průhledy do učeben, seminárních místností, ateliérů, ale i do pracoven vyučujících.

Architektonický návrh Nové budovy ČVUT uvedlo do života sdružení firem Metrostav a. s. a VCES a. s. „Realizace projektu Nové budovy ČVUT pod dohledem významných architektů a pedagogů ČVUT, byla pro obě společnosti mimořádně prestižní záležitostí. Metrostav divize 1 se společností VCES vytvořily sdružení zhotovitelů pro výstavbu této po všech stránkách atraktivní stavby s vědomím, že se jedná o objekt, který bude v dalších desetiletích inspirovat budoucí architekty. Věříme, že představy tvůrců projektu se podařilo přeměnit v realitu a České vysoké učení technické v Praze získává důstojnou budovu na nejvyšší technické úrovni,“ doplnil  Milan Veselský, ředitel divize 1 Metrostavu a.s.