Hlavní obsah

Rakouské studentky se snaží naučit češtinu

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Přestože čeština není světovým jazykem, pokouší se ji naučit studenti ze střední školy Bundesoberstufenrealgymnasium (BORG) Linz/Hagenberg. V úterý to na konferenci v Česko-anglickém gymnáziu v Českých Budějovicích (ČAG) potvrdilo několik studentek.

Článek

Ve spřátelené škole se prezentovaly na téma česko rakouských vztahů sice v angličtině, ale dokázaly dát dohromady i pár českých vět.

„Češtinu se učím už dva roky. Přesto umím jen základy a v Čechách bych studovat asi opravdu nemohla. Přesto si myslím, že ji v příhraničí využiju,“ sdělila Právu studentka rakouského gymnázia Lena Lineckerová. Uvedla, že největší problémy jí dělají pády a také hláska ř.

Někteří studenti mohou z češtiny v Hagenbergu v Horním Rakousku i maturovat. „Na to bych si asi netroufla. Zatím se umím jen představit a říci něco o městě, ve kterém žiji,“ konstatovala Lineckerová. Další studentce z Rakouska vadí, že její krajané se o Českou republiku tolik nezajímají.

„Myslím, že bychom měli mít více informací a s češtinou to alespoň někteří z nás zkusit. I když je to pro nás velmi těžký jazyk,“ míní Kristina Jahnová.

Tématem konference byly českorakouské vztahy v příhraničí. Řada studentů si připravila i přednášky na téma, ve kterém si oba státy až tolik nerozumějí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám