Hlavní obsah

Tendry na přípravu testů pro ZŠ vyhrála Deloitte Advisory a kWare

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přípravu na plošné testování žáků 5. a 9. tříd zajistí firmy Deloitte Advisory a kWare, vyhrály dva dvoumiliónové tendry ministerstva školství. Uvedl to Patrik Kubas z tiskového odboru ministerstva s tím, že velká zakázka na dodavatele testů pro žáky bude vypsána v březnu. Ověřování znalostí by se mělo spustit v roce 2013, děti budou testy vyplňovat elektronicky.

Foto: Jan Trojan, Právo

Ilustrační foto

Článek

Společnost Deloitte Advisory, s.r.o. vyhrála zakázku na projektovou dokumentaci, za 590 000 korun bez DPH navrhne systém, do nějž budou moci učitelé vkládat testové otázky a kde si žáci budou moci zkoušet své znalosti. Firma přitom předložila nejlevnější řešení, ministerstvo mělo na tyto účely vyhrazeno 1,93 miliónu korun.

"Je přáním pana ministra Josefa Dobeše zajistit tendrům absolutní transparentnost, proto nadstandardně zveřejňujeme veškerou dokumentaci," sdělil Kubas. Druhý tendr s maximální cenou 1,96 miliónu korun bez DPH byl vypsán na odborné vedení celého projektu. Firma kWare zvítězila s nabídkou v ceně 1,57 miliónu korun bez DPH, což byla druhá nejnižší nabídka.

Mnohem dražší zakázku však ministerstvo vyhlásí v březnu, kdy bude hledat firmu, která zajistí samotné testy a technické řešení celého projektu. O jakou částku půjde, zatím nechce úřad sdělit. Testování v základních školách by prý ale rozhodně nemělo dosáhnout stamilionových nákladů jako v případě státních maturit. Děti by měly testy vyplňovat na počítači, což prý ušetří peníze.

První zkušební testování se uskuteční letos na podzim, zúčastní se jej asi stovka dostatečně technicky vybavených škol. Generálka je pak plánována na červen 2012. Kritikové z řad pedagogické veřejnosti ale namítají, že testování povede k biflování požadovaných znalostí a že nebudou zohledněny specifické dovednosti konkrétních žáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám