Hlavní obsah

Boty z Plzně vykopaly cenu v San Francisku

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň/San Francisko

Úspěšné tažení mezinárodní studentskou soutěží Arts of Fashion Competition 2010 mají za sebou dvě módní návrhářky z plzeňského Ústavu umění a designu Západočeské univerzity. Lenka Marková a Lenka Karasová postoupily do finále v San Francisku, Marková za své extravagantní boty dokonce získala jednu z hlavních cen.

Článek

„Soutěže se zúčastnilo přes pět set studentů z uměleckých škol a univerzit z celého světa. Do finále nás postoupilo dvaačtyřicet – my dvě jsme tam byli jediné z celé střední Evropy,“ řekla Právu Marková.

Studentka třetího ročníku své boty pojala jako tvarový i technologický kožený experiment, přičemž se nechala inspirovat skeletovými lyžařskými přezkáči. V podobném duchu pojala i dámský korzet. V kategorii obuvi a doplňků pak získala jedno ze tří nejvýznamnějších ocenění – cenu Jeroma Dreyfusse.

„Má podobu tříměsíční stáže v Paříži u designérů Julie Perrinové a Jeroma Dreyfusse, pracujících pro firmu Hermés,“ sdělila Marková.

Finálovou kolekci inspirovala slovenská výšivka

Lenka Karasová studuje druhý ročník a do San Franciska se probojovala díky své oděvní kolekci inspirované slovenskou výšivkou.

„Modely jsou zhotovené z čistého hedvábí, ručně vyšité i s ručně provedeným řasením, které se objevuje na tradičních slovenských krojích,“ uvedla Karasová.

Součástí finále bylo sympozium na Kalifornském institutu umění. „Jeho hlavní náplní byly čtyři pětidenní workshopy, které vedli úspěšní mladí designéři,“ konstatovala Helena Krbcová, vedoucí ateliéru Fashion design Ústavu umění a designu Západočeské univerzity. Sympozium vyvrcholilo závěrečnou módní přehlídkou všech soutěžních modelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám