Hlavní obsah

Výrobci mobilů představili první nabíječku společnou pro všechny značky

Právo, Petr Kotek

Co mobil, to jiná nabíječka. Výrobci se dosud tohoto nepsaného pravidla křečovitě drželi, aby měly proč běžet výrobní linky produkující příslušenství k telefonům. Teď se to má změnit. Místopředseda Evropské komise Antonio Tajani dnes dostal od generální ředitelky největšího sdružení evropského průmyslu digitálních technologií DIGITALEUROPE Bridget Cosgravové první exemplář kompatibilní společné nabíječky.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Společná nabíječka pro mobilní telefony všech značek je jednoduchý nápad, který Komise prosazuje už několik let. Dne 29. prosince byly zveřejněny nové technické normy pro mobilní telefony s možností přenosu dat. Díky spolupráci čtrnácti společností a Evropské komise vzniklo řešení, které podrobně popisují internetové stránky onechargerforall.eu.

„Nyní čekáme, až nové nabíječky a kompatibilní mobilní telefony dorazí na pulty obchodů. Vyzývám výrobce, aby urychlili jejich uvedení na trh, a umožnili tak občanům v celé Evropě využívat výhod, které společná nabíječka přináší, co nejdříve,“ prohlásil Tajani, který má na starosti průmysl a podnikání.

Čtrnáct výrobců se dohodlo na tom, že novou společnou nabíječku mobilních telefonů uvedou na evropský trh během roku 2011.

Nová nabíječka bude fungovat na principu mikro-USB konektoru. Pro telefony, které nemají mikro-USB rozhraní, se počítá s využitím adaptéru.

Dohoda výrobců se týká mobilních telefonů s možností přenosu dat, tedy takových, které lze připojit k počítači a sdílet např. fotografie, soubory nebo hudbu. Mobilní telefony s možností přenosu dat již na trhu převažují. Jedním z typů těchto telefonů jsou tzv. chytré telefony (smartphones).

Reklama

Výběr článků

Načítám