Hlavní obsah

Technická univerzita připravila prázdniny s technikou

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Pololetní prázdniny s technikou mohou prožít na liberecké Technické univerzitě (TUL) děti, které se zajímají o vynálezy, robotiku, stroje, textilie anebo pokusy. Akce je připravena na pátek a zájemci různých věkových skupin si mohou vybrat z několika kurzů, informovala Právo mluvčí TUL Jaroslava Kočárková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedná se o další z kurzů, jichž univerzita od roku 2009 uskutečnila už na pět desítek a navštívila je přibližně tisícovka dětí.

Pro žáky se zájmem o robotiku a strojírenství je určen celodenní program Robocup, kde se seznámí s obráběním, montáží, konstrukcí anebo programováním robotů. Pracovat bude také s robotnickými stavebnicemi Lego Mindstorm.

Pro mladé chemiky je připravena akce s názvem Pohádková vlákna. V laboratořích textilní fakulty mohou děti objevit tajemství barvení anebo batikování textilií.

„Sněhová královna zase dětem ukáže bělení textilií, Popelka překvapí praktickou nešpinivou a oleofobní úpravou, pan Tau předvede kouzlení s barvami. Možná přijde i Krakonoš, aby děti naučil výrobu svátečních ubrousků,“ popsala Kočárková.

Posledním kurzem jsou TECHNO hrátky. Pro menší i větší děti je připravila v rámci projektu Střední průmyslová škola a VOŠ. Žáci prvního stupně základních škol se budou v dílnách průmyslové školy učit pájet a vyrobí si vlastní elektronický výrobek, se kterým bude zařazen do soutěže. V truhlárně pak budou moci pro někoho vyrobit dárek ze dřeva.

Díky dotaci EU, která projekt Starttech – Začni s technikou! podpořila více než 11 milióny korun, jsou všechny akce pro předem přihlášené děti zdarma včetně pomůcek a občerstvení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám