Hlavní obsah

Sprejeři byli sto hodin po škole, odstraňovali vlastní výtvory

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Severočeským městům dochází trpělivost se sprejery. Navzdory tomu, že jim například v Mostě radnice vyčlenila tři legální plochy, ničí dál fasády domů a neodradí je ani jejich historická hodnota. Policii se podařilo autory některých starších výtvorů usvědčit: dva sedmnáctiletí pachatelé z Kadaně se vyhnuli soudu jen tím, že po škole a o víkendech sto hodin odstraňovali z památek vlastní výtvory. Dopadnout další může pomoci i odměna vypsaná na jejich "hlavy".

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jen za poslední měsíc rozběsnila dílka sprejerů majitele tří budov v Mostě. Škody jdou podle mluvčí mostecké policie Ludmily Světlákové do statisíců.

„Tyto případy se objasňují velmi složitě. Sprejeři pracují většinou v noci, rychle a beze svědků. Přitom si často ani neuvědomují, že se dopouštějí trestného činu, za který mohou jít až na rok do vězení,“ upozornila mluvčí.

Za první měsíc roku 2011 prověřovala policie třetinu všech loňských případů vandalství sprejerů. Našla odpovědné za tři z devíti poničených omítek.

Podobné potíže řeší i další severočeská města. Buď stejně jako Most vymezí legální plochy, nebo vypíšou odměnu na hlavu sprejera. Informátoři mohou dostat třicetitisícovou odměnu, pokud informace povedou k obvinění vandala.

Odnesl to i svatý Šebestián

Důvodem k vyhlášení honu na vyznavače grafitti byl závěr mostecké radnice, že se sprejeři nezastaví před ničím, ani před historickou hodnotou památky. Zelenou barvou počmárali například sochu svatého Šebestiána na hradbách. Pak označkovali středověké hradby i několik budov úřadu. Jen v památkové rezervaci ničili každoročně fasády za desítky tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám