Hlavní obsah

Unikátní jednoprstý dinosaurus objeven v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Paleontologové objevili v Číně nový druh dinosaura, jenž měl na každé ze svých krátkých předních nohou jen jediný prst. Ojedinělý pravěký ještěr dostal jméno Linhenykus monodactylus, napsala agentura AFP. Dinosaurus velikosti většího papouška vážil něco přes půl kilogramu a mohl dorůstat výšky asi 70 centimetrů, ukazuje vědecká rekonstrukce v časopise Proceedings of National Academy of Science (PNAS).

Článek

Masožravý dinosaurus, jehož ostatky byly objeveny v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko, byl příbuzným Tyrannosaura rexe a velociraptora. Tito teropodní ještěři jsou také předky dnešních ptáků.

Linhenykus monodactylus, jehož jméno je odvozeno od lokality nálezu, města Lin-che, žil v období svrchní křídy před 84 až 75 milióny let.

Mezinárodní tým paleontologů objevil ve skalisku v geologickém útvaru Wu-lan-su-chaj velkou část kostry: kosti páteře, pánev, téměř úplné zadní nohy a část předních.

Nejvíce překvapujícím rysem linhenyka je ale jeho jediný velký dráp na předních nohou - vědci soudí, že jej používal k rozhrabávání hnízdišť hmyzu. Ještěr má totiž poměrně malé zuby ve srovnání s jinými masožravými dinosaury, takže byl s největší pravděpodobností hmyzožravý. Každopádně jde o jediný známý druh dinosaura s jedním prstem.

Teropodní dinosauři v začátcích vývoje měli pět prstů, připomněl člen týmu Michael Pittmann z londýnské univerzity. Nakonec se u nich počet prstů zredukoval na tři, ale například tyranosauři měli dva.

Proč ztratil dva prsty, se neví

A linhenykus evoluci v této skupině, která zahrnuje většinou malé rychle běhající ještěry, komplikuje ještě víc. Důvody, proč ztratil dva prsty, nejsou jasné. Možná šlo o přirozený výběr, neboť je nepoužíval.

"Jsou základní struktury, například nohy u velryb nebo hadů, které mohou mizet a objevovat se naoko náhodně v průběhu evoluce," připomněl další spolunálezce Jonah Choiniere z Amerického muzea přírodních věd. "Linhenykus je ukázkou evoluční složitosti prstů a může tu být spojitost s rozdíly v chování nebo využívání prostředí."

"Papouščí" dinosaurus se dělil o ekosystém s malými savci, ještěry, ankylosaury (opancéřovaný dinosaurus o váze pět až sedm tun) a rohatými dinosaury (ceratops).

Wu-lan-su-chaj je bohatý na fosilie dávných obratlovců. Například loni tu byl objeven Linheraptor exquisitus, necelé dva metry dlouhý dinosaurus. Jde o jedinou téměř kompletní kostru tohoto druhu.

Dinosauři fakticky ovládali Zemi po dobu 150 miliónů let. Před 65 milióny let vyhynuli v důsledku klimatických změn způsobených nejspíše dopadem gigantického meteoritu. Jejich místo zaujaly jiné druhy, především savci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám