Hlavní obsah

Psa můžete otrávit rozinkami, neublíží mu ale vteřinové lepidlo

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zobete hroznové víno nebo hrozinky, váš domácí mazlíček loudí, vy neodoláte a podělíte se s ním? Může to být naposledy. Požití hroznového vína nebo hrozinek totiž u některých citlivějších pejsků vede k rychlému selhání ledvin a velmi často také k úmrtí. Před podobnými riziky, která si laik neuvědomuje, varuje nový internetový portál, který spustili vědci z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (VFU).

Foto: Profimedia.cz

Pečlivě zvažujte, jaký pamlsek nabídnete svému domácímu mazlíčkovi. V dobrém úmyslu mu můžete způsobit vážné zdravotní potíže.

Článek

Na stránkách www.vettox.cz se dočtete, že příznaky „hrozinkové otravy“ bývají žíznivost, zvracení, průjem, křeče, později pak slabé nebo úplně chybějící vylučování moči.

Slinění, zvracení, nevolnost, pocení, svalové záškuby a křeče mohou zase znamenat, že váš čtyřnohý přítel objevil balíček cigaret a jednu z nich sežvýkal. I když si to kuřáci příliš nepřipouštějí, nikotin je prudký nervový jed, který se okamžitě vstřebává kůží, plícemi i žaludkem. U domácích zvířat může do hodiny nastat smrt v důsledku obrny dýchacího centra v mozku.

„Doufáme, že databáze přispěje ke zvýšení vzdělanosti a informovanosti jak laické veřejnosti, tak i odborníků. Snad díky informacím v ní obsažených přispějeme ke snížení počtu otrav zvířat z nevědomosti,“ řekla Zuzana Široká, jedna z tvůrců databáze, odborná asistentka z Ústavu veřejného veterinárního lékařství a toxikologie VFU Brno.

Majitelé domácích mazlíčků či chovatelé v databázi zjistí, s jakými toxiny může jejich zvíře přijít do styku, a jak v případě otravy postupovat. Databáze je k dispozici v češtině i v angličtině.

Kočku může zabít psí postřik proti klíšťatům

Databáze má dvě části. V toxikologické části je seznam látek, které se nacházejí běžně v našem okolí a mohou být pro většinu zvířat jedovaté. U látky se uvádí, jaké u ní v případě zasažení nebo pozření hrozí nebezpečí a jak by měl majitel zvířete v takovémto případě postupovat.

Pro všechna zvířata například může být smrtelným nebezpečím pozření většího množství pesticidů. Naopak nebezpečí otravy většinou nehrozí při pozření vteřinového lepidla, je zde ale nutno řešit podráždění sliznic nebo přilepení tlapky k papíru.

Ve farmakovigilanční části jsou informace o lécích, na jejichž účinky jsou jednotlivé druhy zvířat různě citlivé. Typickým příkladem látky, která je u jednoho druhu používána s prospěchem, jsou psí přípravky proti klíšťatům a blechám s obsahem permethrinu. Pro kočky jsou však tyto přípravky velice nebezpečné, může je otrávit i malé množství – někdy jen stačí, aby přišly do kontaktu s takto ošetřeným psem.

Databáze je nekomerčním projektem

Databáze je nekomerčním projektem, který je financován děkanátem Fakulty veterinární hygieny a ekologie (FVHE) na VFU Brno.  V současné době se připravuje další část, která bude sloužit pouze veterinárním lékařům a dalším odborníkům z oblasti toxikologie a urgentní medicíny, kteří zde naleznou podrobnější informace o jedovatých látkách, jejich účincích a mechanismech působení, postupy léčby včetně dávkování medikamentů a podobně; tato část již však nebude přístupná laické veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám