Hlavní obsah

Vysočině chybějí studenti a přebývají školy

Právo, Jana Pechová, Jaroslav Šnajdr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Vysočině chybí ročně v lavicích prvních ročníků středních škol 800 studentů, v praxi to představuje 40 nenaplněných tříd. Tento úbytek se posunuje do vyšších ročníků a bude zásadně ovlivňovat střední školství ještě několik let.

Článek

Nezájem o učební obory je hrozbou pro jejich budoucí existenci. I proto si kraj nechal zpracovat studii dopadů demografického vývoje do středních škol.

„Čísla jsou neúprosná, už teď jsou některé střední školy využity jen ze tří čtvrtin kapacity,“ upozornil hejtman Jiří Běhounek. „To představuje vysoké náklady navíc na žáka jak v provozních, tak osobních nákladech.“

Vedení kraje Vysočina zahájilo širokou veřejnou diskusi o budoucí podobě krajského středního školství. Do konce letošního roku by měl být znám konkrétní návrh změn. „Ministerstvo školství výši finanční dotace počítané na žáka nezvyšuje. To je pro kraj dlouhodobě neudržitelný stav. Musíme zabránit snižování kvality vzdělávání a přijmout opatření vedoucí k efektivnějšímu využití škol a výuce v nich,“ dodal hejtman.

Kraj nyní hodlá situaci postupně probrat s vedením měst, kde školy jsou, s řediteli škol a s odbory a očekává náměty a návrhy k možným řešením. „Nechceme dělat rozhodnutí od stolu. V této chvíli jsme pouze tím, kdo vykopává balón,“ naznačil stav věci hejtmanův náměstek Libor Joukl.

Prázdné školy nikdo nechce

Vylidňují se školní budovy a hlavně menší obce pro ně často marně hledají nové využití. Objekty škol jsou totiž natolik specifické, že se je nedaří prodat ani pronajmout kvůli vysokým investicím do úprav. Prázdné objekty navíc stále vyžadují investice v řádech statisíců alespoň do základní údržby.

To je například případ bývalé základní školy na náměstí Republiky v centru Žďáru nad Sázavou, s níž si město neví rady. Budova je prázdná už třetím rokem a město jen na temperování topení během zimy musí vynaložit půl miliónu korun. Právu to řekla starostka Dagmar Zvěřinová (ČSSD).

Volné školní budovy zůstaly po sloučení s dalšími školami také v Havlíčkově Brodě. Tam zeje od září prázdnotou areál bývalé zemědělské školy a také rozsáhlý areál u Obchodní akademie na Kyjovské ulici, pro které kraj hledá využití.

Od konce loňského školního roku je prázdná i bývalá základní škola na Rubešově náměstí. Té se ale za cenu mnohamiliónových investic nakonec ujalo město a využije je na nový dům dětí a mládeže a pro další zájmové oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám