Hlavní obsah

Britská rodina vyprodukovala za rok jen malý sáček odpadu, letos prý nevyhodí nic

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpad? Co to je?! Takhle by nesjpíš zareagovali členové rodiny Straussovy z britského hrabství Gloucestershire, kdybyste se jich zeptali, kam doma házejí smetí. Od roku 2008 se totiž pokoušejí snížit na minimum množství odpadu, které jejich domácnost vyprodukuje. O rok později už se všechen jejich odpad vešel do jediné popelnice, za celý loňský rok ho byl už pouze malý plastový sáček. Letos prý už nevyhodí nic a vše zrecyklují.

Článek

„Museli jsme se nejdřív naučit pečlivě plánovat každý nákup,“ říká Richard Strauss. K řezníkovi si teď například berou vlastní malé kontejnery, samozřejmě vždy pečlivě vymyté, ve kterých pak maso ukládají rovnou do ledničky.

Straussovi tak zareagovali na výzvu krajské rady, která se dlouhodobě snaží snížit množství komunálního odpadu a ušetřit tak za jeho skládkování. Běžné domácnosti jej ročně vyprodukují dohromady zhruba 190 000 tun.

Straussovi vytvořili také webové stránky, na kterých si návštěvníci mohou přečíst množství rad, jak zrecyklovat i věci, které by je jinak ani recyklovat nenapadlo. Víte třeba, jak se ekologicky zbavit svatebních šatů?

Popravdě řečeno – žádné převratné řešení Straussovi nenabízejí. Svatební šaty podle nich můžete prodat, v lepším případě darovat na charitativní účely, nebo prostě přešít na něco nositelnějšího.

Reklama

Výběr článků

Načítám