Hlavní obsah

Mladí cukráři se v Jeseníku utkají o Priessnitzův dortík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseník

Námět zimy se bude příští týden odrážet v podobě dortů, které do Jeseníku přivezou mladí cukráři z celé Moravy i zahraničí. Mistři sladkého řemesla mezi sebou však poměří síly i při výzdobě perníků a vyrábění čokoládových mašlí. Klání s názvem O Priessnitzův dortík se na severu Olomouckého kraje bude konat již posedmé. Dějištěm soutěže jsou tradičně jesenické lázně.

Článek

"Své dovednosti před očima diváků předvede zhruba tucet talentovaných cukrářek a cukrářů z Moravy, slovenské Prievidzi, německého Mannheimu a polské Opole," informoval pořadatel akce Jiří Krutil.

Na soutěž se však mladí cukráři, kteří studují vyšší ročníky středních škol, připravují měsíc. Dvoukilové dorty a malé degustační dortíky připravují už ve škole pod dohledem svých učitelů.

"Dort vzniká tak měsíc dopředu, kdy se přemýšlí a zkouší. V propozicích soutěže jsou předepsané suroviny, studenti musejí přemýšlet o jejich kombinaci, ale i o tvaru dortu. Důležité je i použití samotných ozdob. Nyní frčí například karamel, což je cukrová barvená hmota tažená za tepla do nepředstavitelných tvarů od pavučin, listí, kvítků a různých monumentů. Dost oblíben je i marcipán, různé čokoládové mašle. Navíc to musí zapadnout do zadaného tématu," doplnil Jiří Krutil.

Cukráři se mezi sebou utkají i v dalších dvou disciplínách. Letos poprvé pro ně pořadatelé připravili zdobení perníku. "Těžká disciplína bude i vyrobení čokoládové mašle. Na každou disciplínu mají hodinu," doplnil Krutil.

Vzhled dortů, ale i samotnou chuť budou hodnotit špičkoví tuzemští cukráři. Dějištěm juniorské soutěže cukrářů bude kongresový sál Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku. Touto akcí chtějí pořadatelé nejen připomenout lidem osobnost zakladatele lázní Vincenta Priessnitze, ale také pomoci začínajícím cukrářům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám