Hlavní obsah

Studenti z Veselí nad Lužnicí se mohou těšit do školy na pivo

Právo, Vladimír Vácha
Veselí nad Lužnicí

Atraktivní pomůcku pro studenty chystá Střední odborná škola pro ochranu a tvorbu životního prostředí Veselí nad Lužnicí. Jak Právu potvrdil její ředitel Ladislav Honsa, počítá s výstavou školního minipivovaru. První pivo by se mělo začít stáčet už na začátku školního roku 2011/2012.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Atraktivní pomůcku využijí žáci studijního oboru Technologie potravin. Bude jim sloužit v rámci školního vzdělávacího programu Potraviny a biotechnologie při praktické výuce dílenských cvičení,“ konstatoval Honsa s tím, že zmíněný maturitní obor byl až dosud orientován jen na mlékárenské a sýrařské technologie. Rozšířením oboru o kvasné technologie a výrobu nápojů umožní absolventům širší uplatnění v potravinářském průmyslu.

Na jednu várku by měl minipivovar vyrobit asi 50 litrů nefiltrovaného piva. Cílem výuky je naučit studenty různé technologické postupy. Na programu budou nejen typické české ležáky, speciální piva, výčepní piva, ale i pivo pšeničné, ovocné a další druhy.

„Žáci se budou učit pivo vyrábět, provádět správnou degustaci, samozřejmě jen ti plnoletí, dělat mikrobiologické a chemické zkoušky ve školních laboratořích,“ zdůraznil ředitel.

Vyučovat bude bývalý sládek pivovaru Regent

Škola získala pro výuku kvalitního učitele, který léta působil jako vrchní sládek třeboňského pivovaru Regent. Má tedy v oboru bohaté zkušenosti, které dokáže předat studentům a těm vzroste šance najít dobré uplatnění na trhu práce. Ředitel v této souvislosti připomněl, že v posledních letech zahajuje každý rok provoz několik minipivovarů, které potřebují kvalifikované odborníky.

Budou porovnávat česká a rakouská piva a sýry

Znalostí z oboru využijí žáci z Veselí nad Lužnicí i v nově připraveném projektu s rakouskou potravinářskou školou ve Wieselburgu, který má název „Chuť a vůně jižních Čech a Dolního Rakouska“.

Soustředí se na senzorickou analýzu jihočeských a dolnorakouských sýrů a piv a Rozběhne se už v únoru hodnocením výrobků v rakouské škole.

Reklama

Výběr článků

Načítám