Hlavní obsah

Reforma středních škol se na Liberecku u přijímaček neprojeví

Právo, Barbora Silná
Liberec

Reforma středních škol, kterou zamýšlí provést od příštího kalendářního roku Liberecký kraj, se letos neprojeví na přijímacím řízení na žádné ze středních škol. Právu to sdělil náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl (ČSSD), který reformu chtěl zastupitelům v polovině roku předložit ke schválení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přijímací řízení do prvních ročníků středních škol pro školní rok 2011/2012 proběhne regulérně a podle plánu,“ konstatoval Cikl. Uchazeči se proto nemusejí obávat přihlásit na ty obory, které jsou aktuálně vypsány, že by je v budoucnu nedokončili.

„Žáci mohou počítat s tím, že obor, k jehož studiu byli přijati, dokončí. To se týká i oborů, jichž by se měla reforma vzdělávání dotknout,“ shrnul Cikl.

Dětí ubývá, reforma je nezbytná

Optimalizace středních škol je v Libereckém kraji v souvislosti s výrazným poklesem počtu dětí nezbytná. Návrhy, které připravil Liberecký kraj, nyní připomínkují nejen dotčená města a obce, ale také samotné školy.

„K podobným racionalizačním krokům má podle ministra školství docházet postupně v celé republice,“ vysvětlil nezbytnost kroků Cikl.

Obory zůstanou zachovány, ubude konkurence

Cílem optimalizace je snížit počet míst na středních školách tak, aby zůstaly zachovány všechny obory, ale zároveň si školy nekonkurovaly. „Na středních školách máme v současné době celkem 25 877 míst a sloučením škol a oborů chceme jejich počet snížit na 22 634,“ řekla Právu vedoucí odboru školství krajského úřadu Jiřina Princová.

Jak dodala, zrušeno by mělo být více než tři tisíce míst a i tak jich bude dostatek pro děti, které začnou v příštích letech vycházet ze základních škol. Upozornila ale, že zrušen nebude ani jeden z oborů.

Uvolní se budovy, kraj bude propouštět učitele

Ruku v ruce se slučováním škol půjde také opouštění objektů v sedmi městech kraje, kde nyní školy sídlí. Propouštět se budou i pedagogové.

„V roce 2007 bylo v celém kraji více než 9500 pedagogů na všech stupních vzdělávání, letos jich je 9066. Počítáme, že se jejich počet sníží o další asi čtyři stovky, ovšem je to jenom velmi hrubý odhad,“ podotkla Princová.

Detailní informace k přijímacímu řízení na střední školy v Libereckém kraji jsou zájemcům k dispozici zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám