Hlavní obsah

Boj o hořické gymnázium ještě neskončil

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hořice

Snaha studentů a pedagogů zachránit Krajským úřadem v Hradci Králové odepsané čtyřleté gymnázium v Hořicích nekončí. Gymnazisté hledají zastání u poslední instance - ministra školství Josefa Dobeše (VV).

Článek

Studenti nesmíření s verdiktem krajských zastupitelů zrušit čtyřleté gymnaziální studium a zachovalé víceleté gymnázium sloučit v jedné budově s obchodní akademií sepsali koncem loňského roku dopis adresovaný ministrovi. Dopis brzy doputuje do ministerské pracovny.

„Optimalizace školství ovšem plně přísluší do kompetence jednotlivých krajů, u nichž se předpokládá, že místní problematiku znají nejlépe. Ministerstvo nemá prakticky možnost do toho zasahovat,“ konstatoval mluvčí ministerstva školství Václav Koukolíček. Ministerstvo může k dané věci v podstatě pouze zaujmout stanovisko, pro kraje nijak závazné,“ podotkl Koukolíček.

Kraj argumentující nadbytečností čtyřletého gymnázia chce škrtem pera především ušetřit za nájem školní budovy. „Verdiktu předcházely odborné analýzy,“ tvrdí krajský radní Jiří Nosek (ČSSD). Pedagogové, studenti hořického gymnázia a jejich rodinní příslušníci považují rozhodnutí kraje za unáhlené.

„Rušit gymnázium obsazené na rozdíl od dalších čtyř hořických různě zaměřených středních škol na pětadevadesát procent a s devadesátiprocentní úspěšností maturantů při přijímačkách na vysoké školy nemá opodstatnění,“ apelují studenti. Za vzděláním by pak museli dojíždět do 20 kilometrů vzdáleného Jičína nebo Hradce Králové.

Pět středních škol ve městě

„Na otázku, proč se hořické gymnázium stalo obětí optimalizace, nikdo neodpověděl. Chápu nutnost úspor. Nekoncepční rozhodnutí spadající do kategorie plošných škrtů je nutné změnit,“ konstatoval starosta Hořic Ivan Doležal (ODS), jehož podpořil pouze zlomek zástupců kraje, mj. Vladimír Dryml svalující vinu za rozruch okolo gymnázia na krajem nedotažený a ledabyle projednaný záměr.

„Optimalizace školství je nutná. Kraj má dvanáct tisíc míst na středních školách a pět a půl tisíce studentů, jichž bude nadále ubývat. Hořice mají pět středních škol, což je na osmitisícové město docela dost,“ tvrdí hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám