Hlavní obsah

Zvířata po celém světě hromadně hynou. Podle vědců o apokalypsu nejde

Právo, aa

Jako voda na mlýn prorokům nadcházejícího konce světa přicházejí v posledních dnech z různých míst světa zprávy o záhadných hromadných úhynech ptáků, ryb a dalších živočichů. K posledním patří zprávy o vyplavení stovek tun ryb na východním pobřeží Spojených států, u Rio de Janeira v Brazílii a na Novém Zélandu.

Článek

Domnělou apokalypsu odstartoval déšť mrtvých těl černých vlhovců, kosům podobných hejnovitých ptáků během silvestrovské noci v Beebe v Arkansasu. Následovala zpráva o sto tisíci leklých ryb v řece Arkansas, v úterý řidiči jedoucí po dálnici v Louisianě ohlásili asi pětisethlavé hejno mrtvých a umírajících ptáků na vozovce a rybáři u jezera Ontario našli na břehu stovky leklých ryb.

Ve středu švédská policie zablokovala ulice ve Falkoepingu, kam popadala až stovka mrtvých kavek, a v zálivu Chesapeeke v Marylandu moře vyplavilo dva milióny mrtvých ryb. Týž den se na plážích v anglickém Kentu objevila tělíčka 40 tisíc mrtvých mořských krabů a na novozélandském poloostrově Coromandel obyvatelé s hrůzou našli na břehu stovky těl ryb chňapalů, jimž ve většině chyběly oči. Z Brazílie přišla souhrnná zpráva, že od začátku roku moře u Ria vyplavilo už sto tun mrtvých sardinek a smuhovitých i sumcovitých ryb.

Vědci: je to běžné

Marně odborníci upozorňují, že nejde o nic mimořádného. Čtvrteční vydání listu The Washington Post se pokusilo shrnout vědecky přijatelná vysvětlení všech těchto případů.

Většinou jde o důsledek meteorologických jevů, někdy v kombinaci s lidským přičiněním, jak tomu zřejmě bylo v Beebe: nepřízní počasí zesláblí ptáci zpanikařili, když se dostali doprostřed novoročních ohňostrojů. Masové úhyny ryb mohou být buď důsledkem nemoci, nebo rychlým přílivem extrémně chladné vody. To je zřejmě případ krabů v Kentu: Británie zaznamenala jeden z nejchladnějších prosinců za mnoho let.

„Je to prostě součást koloběhu života,“ řekl britskému listu Star zoolog Tony Child. Vizionáři zániku světa – za vydatné pomoci senzacechtivých médií – ale vědí své: Už to začalo!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám