Hlavní obsah

Planeta Země je dvakrát prašnější než před 100 lety

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by někomu prababička vyčítala, že nemá doma pořádně vygruntováno, stačí ji upozornit, že ona to měla s úklidem mnohem jednodušší. Množství prachu v atmosféře je totiž v současnosti oproti době před 100 lety dvojnásobné. Vyplývá to z nově zveřejněného výzkumu týmu profesorky Natalie Mahowaldové z Cornellovy univerzity.

Foto: Profimedia.cz

Prašnost se na Zemi v posledních desetiletích zvýšila.

Článek

Počítačový model, který zahrnul údaje o prachu (částečkách půdy a písku) v atmosféře v průběhu 20. století, Mahowaldová představila na prosincovém setkání Americké geofyzikální unie v San Francisku. Poměrně nepatrné částečky ve zvýšeném množství hrají poměrně zásadní roli při ovlivňování globálního klimatu.

Foto: Profimedia.cz

V Austrálii se lidem potýkají s velkou prašností dennodenně.

Prach omezuje množství slunečního záření, které proniká atmosférou k povrchu, Podle vědců se tak může podílet na maskování projevů globálního oteplování v důsledku zvyšujících se koncentrací CO2 a dalších skleníkových plynů.

Prach zároveň stimuluje tvorbu mraků a tím i srážkových systémů. To může vyvolat změny, které povedou k vysušování dalších oblastí a tedy i k dalšímu zvyšování množství prachu v ovzduší.

Nepřímo ovlivňuje narůstající prašnost i oceány - jejich chemické složení. Prach je totiž pro vodní plochy hlavním zdrojem železa, které je životně důležité pro plankton, který oxid uhličitý naopak spotřebovává.

Foto: Profimedia.cz

I Nový Zéland je stále prašnější a prašnější.

Informace o obsahu prachu v ovzduší vědci modelovali na základě dat zjištěných ze vzorků z ledovců, kde se prach ukládá do přibývajících vrstev a ze sedimentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám