Hlavní obsah

Domácí spotřebiče dostávají nové označení energetické náročnosti

Právo, Petr Kotek

Takzvané energetické štítky, které písmeny A až G označují energetickou náročnost domácích spotřebičů, se ve své dosavadní podobě přežily. Od loňského prosince pro ně platí nová evropská legislativa, spotřebitelé budou mít rok, aby si na novinku zvykli.

Článek

„Jelikož technologický vývoj jde neustále kupředu a nedošlo k posunu energetických tříd, kategorie A přestala stačit a začalo se používat značení A+, A++ a A+++,“ vysvětluje příčinu změn Juraj Krivošík ze společnosti SEVEn.

Áčko už nestačí

„Výrobci již delší dobu hodnocení A+, A++ a A+++ používají, až nyní jsou ale tyto kategorie oficiálně součástí štítků a spotřebitel tak reálně vidí rozdíl mezi jednotlivými výrobky,“ potvrzuje Martin Sailer, generální ředitel české pobočky evropského sdružení CECED, jehož členy jsou výrobci domácích spotřebičů. Například u chladicích zařízení se podle Sailera již nyní na trhu nesmí objevit kategorie B a horší, prodávat se tedy mohou pouze spotřebiče kategorie A, a i v té jsou velké rozdíly.

Letos se ještě spotřebitelé mohou setkávat s oběma variantami štítků a na konci roku 2011 již bude povinné používání nových, graficky i obsahově upravených štítků. Nový od starého rozeznají spotřebitelé na první pohled, změnila se jeho vizuální podoba a do určité míry i informační obsah. Veškeré informace jsou vyjádřeny piktogramy a jsou jazykově neutrální.

Spotřeba praček se změří přesněji

Nemění se jenom grafická podoba štítku, ale i jeho obsahová podoba. Jedním z příkladů je měření spotřeby energie u praček, které nově nesestává jenom z měření spotřeby na plný cyklus s 60 stupni Celsia, ale nově u 60 i 40 stupni a s celou a poloviční náplní. Informace na štítku tak bude reflektovat reálnější formu spotřeby energie v domácnostech.

Další legislativní novinkou je, že veškerá inzerce, která bude obsahovat informaci o ceně produktu, bude muset uvádět i jeho energetickou třídu.

Energetický štítek vyjadřuje energetickou náročnost provozu. Energetická třída daného spotřebiče je výsledkem porovnání pevně daných parametrů a měření skutečných provozních hodnot spotřebičů, výsledkem pak je koeficient energetické účinnosti. Ten je pro zjednodušení vyjádřen škálou písmen, případně doplněnou o znaménka + ve třídě A.

Štítky dostanou i televizory

Energetickými štítky se dnes označují chladicí spotřebiče pro domácnost, myčky nádobí, elektrické trouby, pračky, sušičky prádla, klimatizační jednotky i světelné zdroje. Nově se rozrostla sekce chladících zařízení o domácí vinotéky a přenosné chladničky. „Ty mohou nést označení i B, C, někdy i D, záleží na použité technologii,“ doplňuje Sailer.

S energetickými štítky se spotřebitelé nově začnou setkávat i u televizorů. Do budoucna se do výčtu energetických spotřebičů budou zařazovat i další výrobky tak, jak pro jednotlivé kategorie bude vznikat legislativa a metodika měření.

Reklama

Výběr článků

Načítám